Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 zomerhit

consument

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Nog meer fusies op til in provincie Antwerpen

do 31 jan. - 4:29

Enkele gemeenten in onze provincie bereiden zich voor op een mogelijke fusie met een andere gemeente. Dat bleek uit onze Burgemeestersmarathon.
logo burgemeestersdag

Puurs en Sint-Amands waren de eerste gemeenten in onze provincie om te fuseren, zij werden op 1 januari Puurs-Sint-Amands, met Koen Van den Heuvel (CD&V) als burgemeester. 

Opgepeuzeld

Tijdens onze Burgemeestersmarathon bleken er nog meer burgemeesters gewonnen te zijn voor een fusie. Wommelgem bijvoorbeeld. "Wij zijn al begonnen met gesprekken", vertelde burgemeester Frank Gys (N-VA) bij ons. "Als we die fusiegesprekken nu niet zouden aangaan, dan vrezen we dat de stad Antwerpen ons zal oppeuzelen, en dat willen we vermijden. De eerste contacten zijn gelegd, vooral met Wijnegem. Dat is een gemeente die, zoals wij, nog niet zo verstedelijkt is. Op termijn denken we ook aan Ranst, omdat Ranst ook verder van de stadskern verwijderd is." 

"Eerst een vrijer, dan een huwelijk"

Ook Lint sluit een fusie met Kontich of een andere buurgemeente niet uit. En volgens de burgemeester van Hove, Koen Volkaerts (N-VA) is een fusie op lange termijn onvermijdelijk. "We gaan eerst een paar liefjes of vrijers zoeken, en uiteindelijk komen we tot een samenlevingscontract of tot een huwelijk. We gaan sowieso gefuseerd worden, is het niet deze legislatuur, dan wel de volgende legislatuur." 
Ook Aartselaar wil graag zélf een partner vinden, als ze ooit verplicht zouden worden om te fuseren. 

Geen fusie

Andere gemeenten, zoals Zandhoven, zijn dan weer helemaal niét te vinden voor een fusie. Burgemeester Luc Van Hove (CD&V): "Wij hebben een fantastisch dorp met vijf deelgemeenten. We hebben een bestuurskracht om u tegen te zeggen, en inwoners die heel tevreden zijn. Het zou maar gek zijn om dat allemaal weg te gooien."  
Zwijndrecht wil in geen geval fuseren met de stad Antwerpen, en ook Baarle-Hertog, Vosselaar en Herenthout zeggen dat ze zelfstandige gemeentes willen blijven. 

Beloftes

Wil je weten welke beloftes jouw burgemeester gemaakt heeft voor de komende zes jaar? Je kan ze via deze link opnieuw bekijken. 

Op de foto hieronder zie je duidelijk welke thema's er vooral naar voor kwamen. 

meest gebruikte woorden tijdens de burgemeestersmarathon

meest gebruikte woorden tijdens de burgemeestersmarathon

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet