Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Spits

Notarissen zien toename scheidingsaanvragen na coronacrisis: “De lockdown is de druppel geweest die de emmer heeft doen overlopen”

di 12 mei - 5:20

De notarissen zijn ondertussen ook weer open. Wat merken ze? Er is na deze lockdownperiode een toename van het aantal echtscheidingen. Bart Van Opstal is woordvoerder van 'notaris.be' en geeft uitleg in ‘Spits met David’.
© Getty Images

“Sedert enige tijd zijn we terug open om niet dringende akten te passeren. We merken dat er heel wat aanvragen zijn van mensen die hun echtscheiding willen laten regelen. We denken inderdaad dat de lockdown in sommige relaties de druppel is geweest die de emmer heeft doen overlopen, waardoor mensen zeggen dat ze nu toch eens definitief moeten scheiden en contact met ons opnemen.

"Het aantal aanvragen is duidelijk toegenomen"

“We hebben hier nog geen cijfers van. We zien de cijfers pas als alles definitief in kannen en kruiken is. Dat wil zeggen, eenmaal ze de echtscheidingsakten bij de notaris getekend hebben. Wat we vandaag merken is dat heel veel mensen de aanvraag hebben ingediend. Er moet dus nog één en ander besproken worden. Er moet nog gekeken worden of je over alles akkoord gaat. Dat vraagt wat tijd. Je bent hier toch één of twee maanden mee bezig. Pas dan zie je dat in de cijfers.”

“De aanvragen op zich houden we niet bij omwille van privacyredenen. Aktes houden we wél bij, omdat dit officiële documenten zijn. Het aantal aanvragen is duidelijk toegenomen. We gaan ervan uit dat uit het merendeel van de aanvragen ook echtscheidingen zullen voortvloeien. De ervaring leert dat eenmaal je de stap gezet hebt naar de notaris, je enkel in heel uitzonderlijke gevallen hierop terugkomt. De ervaring leert ook dat in het overgrote deel van de gevallen mensen een regeling vinden waar ze beiden mee akkoord gaan.”

 

Het was één van de vele voorspellingen: oftewel een babyboom, oftewel een golf echtscheidingen

“Het was één van de vele voorspellingen. Oftewel een babyboom, oftewel een golf aan echtscheidingen. Beiden zijn natuurlijk niet uitgesloten. Uit de koppels waar het wel goed zat, kan nog steeds een babyboom vloeien. De koppels waar het al minder ging, hebben nu misschien wél sneller besloten er een punt achter te zetten. Zij komen bij ons terecht. De babybooms niet natuurlijk.”

Familiale zaken

“Tijdens de lockdownperiode waren we enkel open voor de dringende zaken. We waren wel beschikbaar om mensen verder te helpen. Toen merkten we dat mensen veel bezig waren met alles wat familie betreft. Heel veel mensen waren bezig met hun testament, met kijken of ze elkaar niet beter kunnen beschermen bij overlijden door bv. nog een huwelijkscontract op te maken.”

We kregen heel weinig vragen over vastgoed. Mensen waren hier echt niet mee bezig. We merken nu dat we sinds de versoepeling meer vragen beginnen krijgen over andere aspecten. De aandacht van mensen is zich nu aan het verleggen”, besluit Bart Van Opstal.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet