Nu zeker bouwverbod mét compensatie in Kluisbos
wo 10 jul. - 8:52

Gemeente Kluisbergen en Vlaanderen ontwikkelen op dit moment een 'complex project' voor het Kluisbos. Dat betekent dat ze een oplossing zoeken voor onbebouwde percelen bouwgrond die er nog liggen én op lange termijn ook voor de zonevreemde woningen die er staan. In het Kluisbos werd in de jaren '60 een verkaveling aangelegd, een 20-tal percelen daar bleef onbebouwd. De gronden zijn eigenlijk nog steeds bouwgrond maar de gemeente Kluisbergen reikt geen vergunningen meer uit. Dat komt door de Europese erkenning van het Kluisbos als belangrijk natuurgebied (daardoor is het gebied een zogenaamde Speciale Beschermingszone). De eigenaars wachten al jaren op duidelijkheid. Door het 'complex project' krijgen zij binnen de drie jaar eindelijk een antwoord.
Nooit meer bouwen in het bos
De gemeente heeft nu drie mogelijk scenario's bedacht voor het Kluisbos. Ze benadrukt dat het enkel om werkideeën gaat, alle plannen kunnen nog bijgestuurd worden. De mening van de inwoners van Kluisbergen zal uiteindelijk de doorslag geven. Belangrijk is dat in alle plannen voor een bepaalde vorm van compensatie wordt gezorgd voor de eigenaars. "Dat is een groot verschil met vroeger. We zeggen als overheid niet alleen meer dat er niet meer gebouwd kan worden maar dat we de mensen ook zekerheid gaan geven over wat wél nog kan en hoe dat gecompenseerd zal worden", zegt schepen Lode Dekimpe.
Van bostuin tot grondruil
"Als het over compensatie gaat, denken mensen meteen aan een financiële tegemoetkoming en dat is natuurlijk logisch. Maar het is niet de enige vorm van compensatie. Er zijn bijvoorbeeld enkele eigenaars van braakliggende percelen die aangeven dat ze de grond willen blijven gebruiken als bostuin. Er kan ook nagedacht worden over grondruilen én er zijn ook uitdoofscenario's waarbij we tijdelijk gebruik voor een aantal jaar nog zouden kunnen toelaten."De mogelijkheden worden nu juridisch, praktisch en financieel verder onderzocht. Zeker is wel dat er geen nieuwe privébebouwing meer kan bijkomen, voor horecazaken lijkt er in sommige scenario's wel nog plaats voor uitbreiding. Het definitieve plan moet eind volgend jaar rond zijn. De inwoners kunnen er dan nog hun zegje over doen, binnen ten laatste drie jaar valt de beslissing definitief.
Wie betaalt?
Als er financiële compensaties komen, rekent de gemeente ook op Vlaanderen. Hoeveel ruimte daarvoor is, is niet duidelijk. Kluisbergen speelt in heel het dossier ook een dubbele rol want de gemeente is ook eigenaar van de gronden van het recreatiedomein Kluisbos. Ook dat ligt in de zonevreemde verkaveling en moet een nieuwe bestemming krijgen. Kluisbergen hoopt ook zelf als eigenaar gecompenseerd te worden.