Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top30

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de madammen

de madammen

Ochtendhumeur: kan je er iets aan doen?

aha

di 18 okt. - 11:27

Ben jij een ochtendmens? Of slaap jij liever tot de middag, zodat je de ochtend overslaat? Geen vroege ochtendwandeling en als het moet, blijf je maar beter uit jouw buurt. Stephan Claes, psychiater en professor aan de KUL, geeft raad.
Vrouw drinkt koffie en kijkt boos uit het raam
© Canva

Luisteraar Marc uit Herentals heeft ontzettend veel last van een ochtendhumeur. 's Ochtends, geeft hij toe, is hij een wandelende tijdbom. Een uurtje later is hij één en al vrolijkheid. Volgens Marc is hij gewoon geen ochtendmens. Maar zijn vrouw denkt dat er pillen voor moeten bestaan. Pillen op basis van het hormoon 'cortisol' bijvoorbeeld. Maar klopt dat ook?

Wetenschappelijk erkend?

"Het is in ieder geval geen ziektebeeld", vertelt de professor. "Mensen hebben wel een bepaald slaap- en waakritme: je hebt zogenaamde ochtend- en avondtypes. Je kan dat ritme veranderen, maar makkelijk is het niet. Je moet eigenlijk je dagritme aanpassen aan je bioritme als je het comfortabel wil doen.

Ochtend- of avondtype

"Bepalen of je een ochtend-, dan wel een avondtype bent is niet makkelijk. Iedereen is anders, al zijn sommigen duidelijk het ene of het andere type. Ochtendtypes worden meestal tegen negen, tien uur ’s avonds moe. ’s Ochtends zijn ze meestal rond zes uur wakker en fit."

"Avondtypes functioneren meestal beter tegen de avond of ’s nachts", legt de professor uit.

"Kan je veranderen van type? Of kan je het forceren? Niet echt, want het is genetisch bepaald, het is eigen aan je persoon. Het ene is ook niet slechter dan het andere. Je kan - mits de nodige inspanning - je bioritme aanpassen (vroeger gaan slapen, later opstaan) maar je echte natuurlijke ritme zal altijd terug boven komen."

Cortisol

"Als je bioritme plots verandert zonder echte aanleiding, dan kan dat te maken hebben met stress en depressie. Maar als je al je hele leven lang een ochtendhumeur hebt, dan moet je daarmee leren leven. Plots slecht slapen en te vroeg wakker worden, kan veroorzaakt worden door een verstoring in de hormoonhuishouding, in het bijzonder het cortisol-hormoon."

"Cortisol is een stresshormoon. Als dat te vroeg stijgt in je slaap, dan wordt je wakker en onrustig. Dat gebeurt vooral bij stress en depressie. Normaal is er ’s ochtends veel cortisol en daalt het naarmate het later in de dag wordt."

"Rechtstreekse medicatie voor cortisol werkt niet goed, wegens te veel bijwerkingen. De meest efficiënte medicijnen in dit geval zijn antidepressiva. Maar als je niet depressief bent is het gevaarlijk om daarmee te gaan spelen. Alternatieven? Gezond leven! Meer lichaamsbeweging, weinig alcohol, niet roken, evenwichtig eten. Zo zal je niet snel last hebben van stress en depressie en een ochtendhumeur als gevolg!"

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet