Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

consument

björn soenens gaat door

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

radio2 natuurweekend

Afbeelding van het programma: radio2 middag in antwerpen

radio2 middag in antwerpen

Offeren met je smartphone in de kathedraal

ma 14 aug. - 0:37

In de Onze-Lieve-Vrouwekapel van de Antwerpse kathedraal kan je voortaan een gift doen met bank- en kredietkaarten én met een speciale app op je smartphone. De opbrengsten van het offerblok dienen om de kapel te onderhouden en sociale werken te steunen.

Wie in de kathedraal een gift wil doen in het offerblok van de Mariakapel, hoeft niet meer op zoek te gaan naar klein geld. Je kan nu ook gewoon betalen met de bankkaart of met een betalingsapp op je smartphone. "Ik ben zelf al 70 en betaal bijna niks meer cash," zegt Hugo Sebrechts van de kapel. "Bij jongere mensen zal dat nog meer het geval zijn." Bezoekers komen ook van over de hele wereld: "Bij een rondgang tijdens een misviering liggen er soms heel wat dollarbiljetten in het mandje. Die zijn nog makkelijk om te wisselen, maar met de vreemde munten in het offerblok is dat moeilijker. 't Zal veel makkelijker zijn, als alles meteen op onze rekening staat."

Vielen de inkomsten dan misschien tegen de laatste tijd? "Nee, niet meteen, maar in het algemeen krijgt de kathedraal wel minder subsidies. We moeten dus op zoek naar andere bronnen van inkomsten en dit kan er één zijn."

Primeur

"Voor zover we weten is de kathedraal de eerste kerk, waar je met de smartphone kan betalen. In Oostende zou het ook al wel kunnen met een bankkaart," zegt Sebrechts nog. De meeste bezoekers vinden het wel positief: "Dat is sowieso veiliger hé, je hoort toch nog regelmatig, dat offerblokken al eens opengebroken worden. 't Is goed dat ze meegaan met hun tijd. 't Is nu eenmaal een gewoonte in onze samenleving en ook de kerk is daar een deel van." Anderen hebben hun bedenkingen: "Misschien dat sommigen het wel eens doen, omdat het nieuw is, maar of het veel succes zal hebben? De kerk moet inderdaad meegaan met zijn tijd, maar misschien is dat meer van belang op andere vlakken."

Sociale media

Naast het elektronisch betalen, zal de Onze-Lieve-Vrouwekapel ook actiever worden op de sociale media. "Onze website bestaat al een viertal jaar, maar nu zal ze veel vaker bijgewerkt worden, met foto's, filmpjes, een agenda en zo verder. Je zal de kapel bovendien ook kunnen volgen op facebook, twitter en instagram." Hiermee wordt vooral ook gemikt op toeristen die van over de hele wereld komen. "We hebben bijvoorbeeld veel Chinezen en Japanners. Als zij een foto zetten op twitter of instagram wordt onze boodschap over de hele wereld uitgedragen."

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet