Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de madammen

de madammen

Onder de gordel

wo 7 mrt. - 9:52

Professor Guy T’Sjoen is endocrinoloog en androloog aan de universiteit van Gent én oprichter van de mannenkliniek in het UZ Gent. Mannen kunnen er terecht met klachten over verminderde vruchtbaarheid, te weinig testosteron en alles wat met seksuologie te maken heeft. Over zijn ervaringen heeft hij een boek geschreven: "Onder de gordel. Verhalen van de mannendokter."

Bij De Madammen had hij het over enkele van zijn stokpaardjes...

Vruchtbaarheid

Onvruchtbaarheid bij mannen neemt toe, dat klopt, maar we moeten toch relativeren, vindt T'Sjoen. Want: 95% van de koppels geraakt wel spontaan zwanger. 

Als er problemen zijn met de vruchtbaarheid, komt dat vooral door de aanwezigheid van het oestrogeenhormoon in drinkwater - door de pil van de vrouwen - en het gebruik van  pesticiden. Het is trouwens een Westers 'probleem'. In Afrika is er veel minder achteruitgang in de vruchtbaarheid. 

Nog factoren die een rol spelen in de onvruchtbaarheid van de man zijn 
- lang tv kijken in je zetel 
- een paar keer week een warm bad nemen of naar de sauna gaan
- een spannende slip dragen 
 

Penopauze

Vrouwen worden vroeg of laat geconfronteerd met de menopauze. Hoe zit het bij de mannen. Bestaat de 'penopauze'? 

"De twee zijn niet te vergelijken", vindt Professor T'Sjoen. Bij vrouwen is het een zeer concreet gebeuren: de eitjes zijn op en dan kom je plots in de menopauze. 

Bij mannen bestaat zoiets niet. Wel is er bij mannen vanaf 30 jaar daling van testosteron beetje. Maar mannen van 60 jaar hebben nog steeds een vrij “normaal” testosteron. Bij mannen van boven 60 is dat iets lager. Maar de meeste van die mannen hebben daar geen klachten van. De mannen die er echt klachten van hebben is slechts 1% van die oudere mannen. 

Mannenbesnijdenis of circumcisie

Wereldwijd is 1 op de 3 mannen besneden. Meer dan 1 miljard mannen op deze planeet hebben dus geen voorhuid meer. En dadt is geen goede zaak, vindt Guy T’Sjoen. 

"Ik kan ik niet genoeg benadrukken dat de voorhuid, die dus door grote delen van deze wereld wordt beschouwd als een verwaarloosbaar stukje huid, wel degelijk een belangrijke rol te spelen heeft."

 

De sleutelwoorden zijn gevoeligheid en bescherming.

— Guy T’Sjoen

 

Bij bescherming kan elke man zich wel iets voorstellen, maar ook die gevoeligheid is niet te onderschatten. Dat wordt duidelijker als je het vanuit een puur anatomisch standpunt bekijkt. 

Hoewel de genitaliën van mannen en vrouwen er op het eerste gezicht behoorlijk verschillend uitzien, hebben beide geslachten onder hun slip in feite dezelfde onderdelen, alleen ziet het er anders uit. 

Binnenste schaamlippen

Maar wat bij een man de voorhuid is, zijn bij de vrouw gewoon de binnenste schaamlippen. De voorhuid beschermt de eikel, de binnenste schaamlippen beschermen deels de vrouwelijke variant van de eikel: de clitoris. 

Die schaamlippen zitten vol zenuwen, zijn uiterst gevoelig en spelen voor veel vrouwen een belangrijke rol tijdens het vrijen. De voorhuid is net zo gevoelig. 

Als je de vergelijking met de vrouwelijke anatomie doortrekt, kun je je meteen heel wat vragen stellen bij de besnijdenis. Als de vrouwelijke ‘voorhuid’ wordt weggesneden, zoals in enkele culturen nog altijd gebeurt, spreken we terecht van verminking. Maar de mannelijke variant ervan vinden we met z’n allen precies doodnormaal.

Het boek "Onder de gordel. Verhalen van een mannendokter" is uitgegeven bij Van Halewyck. Alle info vind je op hun site.
 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet