
de inspecteur
Help, mijn vakantiehuis is gehackt!
za 18 dec. - 8:00

Zo gaan oplichters te werk
Een boekingwebsite lijkt sterk op een immowebsite. Je surft rond, op zoek naar jouw ideale huurhuisje of hotelkamer. Eens je dat gevonden hebt, kan je de eigenaar contacteren via mail of via het antwoordformulier op de website. Daarna bevestig je de reservering en in veel gevallen kan of moet je een voorschot betalen. Als alles goed gaat, kan je zorgeloos op vakantie.
Maar soms loopt het mis en worden mensen slachtoffer van phishing. Cybercriminelen hengelen daarbij naar gegevens of geld door het versturen van valse e-mails.
Cybercriminelen proberen je geld af te troggelen door zich voor te doen als verhuurder. De oplichter breekt eerst in op het profiel van een verhuurder zodat die alle communicatie met geïnteresseerde reizigers kan onderscheppen. Hij of zij zit dus letterlijk mee te kijken in de inbox van de verhuurder. Als die een mailtje krijgt, zal de oplichter die onderscheppen en beantwoorden.
Jij denkt dus dat je communiceert met de eigenaar maar in werkelijkheid mail je over en weer met een cybercrimineel. Voor je het weet, staat jouw geld op de bankrekening van een oplichter.
Zo boek je wél veilig
- Check het e-mail adres: hackers die inbreken in het profiel van een verhuurder, gebruiken vaak een e-mail adres dat sterk op het origineel lijkt. Als je goed kijkt, zie je vaak taalfouten.
- Wees kritisch voor de inhoud van de e-mail: oplichters willen zoveel mogelijk geld verdienen. Als een verhuurder vb. een absurd groot voorschot vraagt, kan dat een aanwijzing zijn dat er iets niet klopt.
- Probeer rechtstreeks via de website te boeken: communiceren via e-mail is niet altijd veilig. Beter is om afspraken te maken of vragen te stellen via het platform van de website zelf.
- Bel als je kan: vaak staat er een telefoonnummer bij de advertentie, probeer de eigenaar ook via die weg te contacteren.
- Gebruik officiële betaalmiddelen: betaal nooit cash of via money transfer.
- Lees de commentaren van andere gebruikers.
Ook wie zelf een huisje online te huur zet, moet een aantal voorzorgsmaatregelen nemen:
- Communiceer via het platform van de website.
- Kies een uniek wachtwoord: zorg ervoor dat het wachtwoord waarmee je op de website inlogt, verschilt van het wachtwoord voor je e-mail account.
- Installeer goeie anti-virus software: vaak detecteert die valse links.
De boekingwebsites zijn zich zelf ook bewust van het probleem. Ze doen er dan ook alles aan om hun platform veiliger te maken zodat oplichters geen kans krijgen.