
radio2 wat een weekend
Ontdek de 5 mooiste parken van Limburg: "Gastvrij in het groen!"
ma 17 mrt. - 0:56

De groene registers van Limburg
Als je Vlaanderen vanuit de ruimte bekijkt (of via Google Maps, dat is makkelijker), dan valt meteen op dat Limburg de meest groene en bosrijke provincie van Vlaanderen is. Limburg binnenrijden, staat gelijk aan alle groene registers open trekken. Het bewijs daarvoor zijn deze vijf parken in Limburg:
- Landschapsparken: Het hart van Haspengouw, het Grenzeloos Bocagelandschap (in de Voerstreek) en het Rivierpark Maasvallei. Telkens met een combinatie van natuurpracht en een uniek karakter door de geschiedenis van het cultuurlandschap.
- Nationaal Park Hoge Kempen: Een uitgestrekt natuurgebied met wandel- en fietsroutes waarbij je jezelf soms de vraag stelt of dit nog wel België is. (www.nationaalparkhogekempen.be)
- Nationaal Park Bosland: Het grootste aaneengesloten bosgebied van Vlaanderen, ideaal voor schaduwrijke wandel- en fietsavonturen met extra dennengeur. (www.nationaalparkbosland.be)
Het Nationaal Park Bosland in Pelt
Het Nationaal Park Bosland is het grootste aaneengesloten bosgebied van Vlaanderen. Het loopt door de gemeenten Hechtel-Eksel, Lommel en Pelt. Samen met het militair domein Kamp van Beverlo vormt het het grootste natuurreservaat van Vlaanderen. Elk deelgebied in het park heeft zijn unieke eigenschappen, waardoor het blijft verrassen.
Start je tocht door de woestijn bij de nieuwe toegangspoort House of Nature in Lommel, wat meteen een landschapskunstwerk op zichzelf is. Wandel vervolgens door de Lommelse Sahara naar de uitkijktoren met de naam De Reus van Bosland.
Ideaal voor gezinnen en (jonge) avonturiers zijn de speelbossen en kindvriendelijke wandelroutes, mét een extraatje: Ezelswandelingen! Je kan er ook fietsen door de bomen, al trappend bereik je boomtoppen tot op 10 meter hoogte. En de Duitse Militaire Begraafplaats is een indrukwekkende site die stemt tot nadenken ten midden van de bossen en heide.
Hou je van een bierproeverij? Passeer even langs de Achelse Kluis, want je kan er in de abdij Achelse abdijbieren proeven. Voor extra rust- en natuurbeleving moet je in de aangrenzende natuurgebieden in Noord-Limburg zijn: het Grenspark Kempen~Broek & Groote Heide.
In het Nationaal Park Bosland kan je fietsen door de bomen, al trappend bereik je boomtoppen tot op 10 meter hoogte.



Limburgse fietsbeleving(en)
Limburg staat bekend als de ultieme fietsprovincie met een uitgebreid fietsknooppuntennetwerk. De iconische blauwe bordjes blazen dit jaar 30 kaarsjes uit, maar ze leiden je nog steeds moeiteloos door de enorme variatie aan prachtige landschappen.
Absoluut bucketlist materiaal zijn de Limburgse fietsbelevingen met:
- ‘Fietsen door het Water’ in Bokrijk
- ‘Fietsen door de Bomen’ in Nationaal Park Bosland
- ‘Fietsen door de Heide’
- en de laatste aanwinst ‘Fietsen tussen de Mijnterrils’ in Nationaal Park Hoge Kempen.
Als je dan toch in Limburg bent…
Verken de mijnstreek op en rond de Limburgse mijnsites: Genk, Beringen, Maasmechelen, Heusden-Zolder. De voormalige mijnen zijn omgevormd tot bruisende hedendaagse erfgoedsites, zoals C-Mine, be-MINE, Terhills, ZLDR Luchtfabriek en Thor Park, waar echt elke keer weer nieuwe dingen te ontdekken zijn. Sinds de mijnsluiting zijn deze plekken nog steeds in (r)evolutie.
Zin in een citytrip met cultuur en erfgoed?
- Hasselt: De stad van speculaas, jenever en mode. Bezoek ook zeker de grootste Japanse tuin van Europa, deze is extra prachtig tijdens het Hanami-kersenbloesemfestival.
- Genk: Met o.a. multiculturele proevertjes, C-mine en LABIOMISTA.
- Tongeren: De oudste stad van België met het Gallo-Romeins Museum, Teseum, de Belforttoren van de Basiliek die je tegenwoordig kan beklimmen en het Begijnhof. De antiekmarkt op zondag is ook een belevenis op zich!
- Sint-Truiden: De abdijstad met meer dan 250 beschermde (religieuze) monumenten.
- Maaseik: De geboortestad van de gebroeders Van Eyck, met tal van musea en de historische markt waar je kan sippen van Limburgse wijntjes.
En geniet van historische erfgoedsites:
- Alden Biesen: Een indrukwekkende landcommanderij omringd door hoogstamboomgaarden die vanaf half april in bloei staan. Tal van evenementen en tentoonstellingen brengen de site tot leven.
- Het kasteel van Heers: Een uniek kasteeldomein in restauratie, een erg interessant project om te volgen. Voor wie niet kan wachten: je kan al een wandeling maken in het kasteelpark en regelmatig zijn er rondleidingen.
- De abdij van Herkenrode: Een imposante abdijsite in de Wijers met nog steeds een spiritueel karakter.
- De bloesems in Haspengouw (vanaf half april): De fruitstreek in volle bloei is telkens weer een unieke ervaring voor alle zintuigen.
Proeven van de Limburgse gastvrijheid
Limburgers staan bekend om hun gastvrijheid! Als je dan toch te voet of met de fiets de provincie verkent, plan dan zeker verschillende een welverdiende stops in. Geniet van een terrasje met een Limburgs streekbier, een glas Limburgse wijn, en daar bij, hoe kan het ook anders, een heerlijk stuk Limburgse vlaai. Dus ‘zet oech efkes daol’ op een zonnig terras en doe zeker ‘e klapke’ met de Limburgers zelf, want zij zullen je al te graag doorverwijzen naar hun favoriete plekjes in de buurt.
Meer inspiratie nodig? Bezoek www.visitlimburg.be voor nog meer tips en inspiratie om jouw volgende uitstap naar Limburg te plannen!