
de madammen
Ontdek hem nu: de bloedsinaasappel
In de keuken
wo 27 feb. - 10:45

De bloedsinaasappel (of wijnsinaasappel) is relatief nieuw in de citrusfamilie. Hij is rond 1850 in het Middellandse Zeegebied ontstaan. Er bestaan twee typen, de volbloed (schil en vruchtvlees rood) en de halfbloed (alleen vruchtvlees rood).
De wijnsinaasappel heeft oranje vruchtvlees dat dooraderd is met donkerrood. Naarmate een bloedsinaasappel rijpt, wordt het vruchtvlees steeds roder tot de hele vrucht wijnrood is. Als je hem opensnijdt, lijkt de bloedsinaasappel te 'bloeden'.
Speelgoedtol
De bekendste bloedsinaasappelrassen zijn de Sanguinello, de Moro en de Tarocco. De laatste twee namen verwijzen respectievelijk naar de kleur en vorm van de vruchten. 'Moro' is Italiaans voor 'Moors' (bloedappelsienen zijn de kleurlingen onder de sinaasappels) en een 'tarocco' is een speelgoedtol. Bloedsinaasappel kunnen namelijk ook ovaal van vorm zijn.

Italië & Spanje
De beste bloedappelsienen zijn afkomstig van Spanje en Italië, vooral Sicilië en Catanië in het zuiden. Daar zorgt een combinatie van koude winternachten en een mild klimaat overdag voor een optimale ontwikkeling van de pigmenten die de vruchten rood kleuren en die bovendien een antioxiderende werking zouden hebben.
In de keuken
Het vruchtvlees van de bloedsinaasappel heeft meestal geen pitten en smaakt zoetzuur. Hoe rijper de vrucht, hoe zoeter het vruchtvlees.
Bloedsinaasappels kunnen gebruikt worden in alle klassieke sinaasappelrecepten, maar de bijzondere kleur en smaak bieden extra troeven.
Zo kan je het sap gebruiken in de bereiding van een cocktail, sorbet of saus. De zoetzure smaak combineert perfect met vette of zoete ingrediënten zoals boter, suiker of honing.
Jeroen Meus maakt een salade met gerookte zalm, rode biet en bloedappelsien
Klik op de foto om het recept te ontdekken.