
radio2 aan zee
Ontdek het kerkhof van Laken: één van de best bewaarde geheimen van Brussel

Ontdek Brussel op de fiets
Katleen fietst een toer met Cactus, Brussel à Vélo. Het is een vereniging van lokale gidsen met een hart voor Brussel en de fiets. Je kan aansluiten tijdens één van de vaste fietstochten tijdens het weekend, of je vraagt een toer op maat.
Voor Katleen leidt de tocht naar het kerkhof van Laken. En daar is ze blij mee. "Dit is oprecht één van de best bewaarde geheimen van Brussel. Wat een fascinerende plek."
5 redenen waarom het Kerkhof van Laken een must see is
1. In de schaduw van de koning ligt al wie geld heeft
Het kerkhof van Laken ligt in de schaduw van het koninklijk paleis. Dat gaf het kerkhof veel aanzien. Al wie in de 19e en 20e eeuw een hoge maatschappelijke positie had wilde hier begraven worden. De graven zijn rijkelijk versierd. En er liggen bekende namen. Onder andere Joseph Poelaert, de architect van het justitiepaleis. En ook de bekende operazangeres Maria Felicia Malibran. Parijs en Brussel hebben naar het schijnt gevochten om haar een laatste rustplaats te kunnen geven.

2. Bewonder een originele "Denker" van Rodin
Op het kerkhof van Laken staat een "Denker" van Rodin. Het bronzen beeld is gegoten in de originele mal. Er zijn maar een paar exemplaren van gemaakt, en één daarvan staat dus in Brussel.

3. Ontdek het romantische verhaal achter het graf van Mevrouw Evrard
Eén keer per jaar verschijnt er op het kerkhof van Laken een hart. Op 21 juni, als de zon op haar hoogste punt staat. Het verschijnt op het graf van Léonce Evrard en zijn echtgenote Louise Flignot. In het dak van de kapel is een cirkelvormige opening en wanneer de zon op zijn hoogste punt staat, valt er een lichtstraal binnen. Die valt precies tegen één van de zes hoeken en vormt zo een hartje.
4. Wandel door de fascinerende catacomben
Omdat het kerkhof van Laken een echte hotspot werd voor de rijken, werd het kerkhof te klein. Burgemeester Emile Bockstael vond een oplossing voor dat probleem. Hij liet catacomben bouwen, zodat de doden bovenop elkaar begraven konden worden. Zo'n gaanderij was nieuw voor die tijd. Maar het was al snel hip om hier een laatste rustplaats te krijgen in plaats van in een klassiek graf boven de grond.

5. Bewonder "les pleurants", de wenende vrouwen
Vroeger was het de gewoonte om grote bronzen beelden van huilende vrouwen op grafzerken te zetten. Zogenaamde pleurants of beweners. De term komt van het Franse pleurant, de tegenwoordige tijd van het werkwoord pleurer. De beelden op het kerkhof van Laken zijn vaak heel mooi gemaakt en ontroerend om naar te kijken.


samen met VDW & Top Motors