Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: start je dag in antwerpen

start je dag in antwerpen

Oog kwijt door parasiet in kraanwater

vr 30 nov. - 7:12

Draag je lenzen? Pas dan op voor kraanwater. Petra van Kalmthout uit Essen verloor haar oog door een parasiet in dat kraanwater. Oogspecialisten van het UZA waarschuwen dragers van contactlenzen voor het risico.
Oog
© Belga

"Drie jaar geleden ben ik gaan zeilen en ik had mijn lenzen nog in," vertelt Petra in Start Je Dag." Nadien heb ik een douche genomen en waarschijnlijk liep het toen mis. Er is kraanwater tussen mijn oog en de contactlens beland. Daarin zit een parasiet die heel onschuldig is, behalve als hij zich op je oog kan nestelen." Voor Petra begon een lijdensweg van drie jaar inclusief mislukte hoornvliestransplantatie. Sinds twee weken heeft ze een kunstoog.

Spoel je lenzen nooit met kraanwater

— prof. dr. Carina Koppen

Pas op!

"Dit is een zeldzaam verhaal," zegt diensthoofd oogheelkunde prof. dr. Carina Koppen van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen in Start Je Dag. "Meestal zien we bacteriële infecties bij contactlensdragers. Maar als deze parasiet toeslaat dan lijdt de patiënt heel veel pijn en dat kan jaren duren." Oppassen is de boodschap volgens professor Koppen. "De parasiet acanthamoeba zit in zee-, vijver- en kraanwater. Ga je zwemmen of douchen doe je lenzen dan zeker uit. Je lenzendoosje en de lenzen zelf mag je ook zeker niet met kraanwater spoelen," zegt Carina Koppen. "Het gebeurt in ons land maar een paar keer per jaar dat mensen hun oog door de parasiet verliezen. Oogartsen herkennen de ziekte vaak moeilijk omdat ze zo zeldzaam is," aldus de professor. Voorkomen is dus de boodschap.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet