Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Oogarts Marnix Claeys: “Een zonnebril dragen is belangrijk om oogziekten te voorkomen”

di 25 jul. - 8:00

Dat we ons moeten insmeren met zonnecrème bij zonnig weer is ondertussen geen verrassing meer. Maar waar veel mensen nog niet van op de hoogte zijn, is het belang van een zonnebril. Want ook je ogen kunnen beschadigd raken door de zon. Oogarts Marnix Claeys legt uit.
man met zonnebril
© foto unsplash

Het belang van een zonnebril

“Overmatige UV-blootstelling is schadelijk voor de ogen en heel weinig mensen zijn zich daar van bewust. Die blootstelling kan verschillende oogziekten veroorzaken zoals verbranding op het netvliescataractmaculadegeneratieeen litteken op het hoornvlies… Het ene probleem al wat erger dan het andere, maar in geen enkel geval goed voor de ogen.”

Een kwalitatieve zonnebril is niet per se duurder.

— Oogarts Marnix Claeys, 29 juni 2022

Een goede zonnebril

“Het is niet zo dat een dure zonnebril sowieso kwalitatiever is dan een goedkope. De prijs is niet zo van belang, zolang de juiste specificaties op de bril staan is het genoeg. Dat wil zeggen dat de zonnebril 100% UV-bescherming geeft en wordt aangeduid met 100% UV of UV400. Ook de CE-markering gevolgd door een cijfer van nul tot vier is belangrijk. Dit getal geeft de bescherming tegen verblinding weer. Een bescherming van nul betekent tot 20 procent lichtabsorptie en een bescherming van vier staat voor 92 tot 97 procent absorptie.”

Kan een krasje kwaad?

“Ik kan niet zeggen om de hoeveel jaar je een nieuwe zonnebril moet kopen, want dat hangt vooral af van hoe je ermee omgaat. Als je de bril overal laat slingeren en niet in een zakje of doosje steekt, zullen er sneller krasjes op de glazen komen. Een krasje is geen ramp, maar bij meerdere beschadigingen raad ik toch aan een nieuwe bril te kopen. De Uv-filter is bij meerdere krasjes op veel plaatsen in het glas weg waardoor de bril minder bescherming biedt.”

Let op met krasjes in je glazen.

— Oogarts Marnix Claeys, 29 juni 2022

Is een hoofddeksel genoeg?

“Een pet of hoed zijn altijd goed en beschermen je ogen al in grote maten. Toch is een zonnebril bij zonnig weer ook aangeraden omdat er soms indirecte stralen aanwezig zijn. UV-stralen kunnen bovendien ook van beneden komen, denk maar aan de zee of skipiste. Dus ook al draag je een hoofddeksel, een zonnebril is altijd aan te raden.”

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet