Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Ook als je zonnepanelen hebt loont het om op zoek te gaan naar de voordeligste energieleverancier

di 2 mrt. - 9:11

Elk jaar veranderen van energieleverancier kan je een flinke besparing opleveren. De V-test van de VREG kan je daarbij helpen. Maar let op, als je zonnepanelen hebt en een terugdraaiende analoge teller is het tijdstip waarop je overschakelt belangrijk. Als je zonnepanelen hebt en een digitale teller is het dan weer belangrijk dat je ook op zoek gaat naar het beste terugleveringscontract. Dat vertelt Leen Vandezande van de VREG bij de Inspecteur op Radio 2.
© Foto: Canva

Wanneer verander ik van energieleverancier als ik zonnepanelen heb en een terugdraaiende analoge teller? 

Als je zonnepanelen hebt en een terugdraaiende analoge teller is het tijdstip waarop je van energieleverancier wisselt belangrijk, zegt Leen Vandezande van de VREG: “We raden altijd aan om een leverancierswissel te plannen rond het moment van de jaarlijkse meteropname, omdat je zo eventuele productieoverschotten niet zal verliezen.”  

Wanneer verander ik van energieleverancier als ik zonnepanelen heb en een digitale meter?

Als je zonnepanelen en een digitale meter hebt maakt het niet uit op welk moment je van energieleverancier wisselt. De digitale teller draait sinds 1 maart 2021 niet meer terug, als gevolg van het arrest van het Grondwettelijk Hof, dat het principe van de terugdraaiende teller verbiedt bij wie een digitale meter heeft. Dat gaat over ongeveer 100.000 mensen. 

Leen Vandezande van de VREG benadrukt dat het heel belangrijk is om je opgewekte stroom zoveel mogelijk zelf te verbruiken op het moment dat je hem opwekt:  “We willen mensen aanmoedigen om in te zetten op zelfverbruik. Hoe meer je gaat plannen op het moment dat de zon schijnt hoe minder kilowattuur je van het net gaat afnemen en hoe minder je gaat moeten betalen. Elke kilowattuur die je zo kan besparen levert toch iets op.” Verder hamert Leen Vandezande erop dat het heel belangrijk is om op zoek te gaan naar een interessant terugleveringscontract. 

 

De keuze van het afnamecontract zou de voorrang moeten krijgen, want de prijs die je betaalt voor wat je van het net afneemt weegt toch nog altijd het zwaarste door

— Leen Vandezande van de VREG

Hoe vind ik het beste terugleveringscontract als ik zonnepanelen heb en een digitale meter?

Sinds 1 maart 2021 is het belangrijk om de best mogelijke vergoeding te krijgen voor de elektriciteit die je op het net zet als je zonnepanelen hebt en een digitale meter. Ook dat kan je berekenen via de V-test van de VREG. Leen Vandezande van de VREG: “We raden die mensen zeker aan om nu de V-test te doen en om in die V-test op zoek te gaan naar een voordelig afnamecontract en naar een terugleveringscontract. “  
De leveranciers gaan maar een klein beetje betalen voor de stroom die je terug op het net zet, en er zijn volgens Leen Vandezande beperkte verschillen tussen de verschillende leveranciers. Maar je moet goed opletten bij de keuze van je terugleveringscontract: “Er zijn veel leveranciers die terugleveringscontracten koppelen aan een bepaald afnamecontract en die afnamecontracten zijn niet altijd de meest voordelige, dus dat is iets waar de mensen zeker moeten voor uitkijken”  

De keuze van het afnamecontract zou de voorrang moeten krijgen, want de prijs die je betaalt voor wat je van het net afneemt weegt toch nog altijd het zwaarste door. Die is zwaarder dan  de prijs die je zal krijgen voor wat je op het net zet.” zegt Leen Vandezande. Dus het is belangrijk om echt wel goed te vergelijken en na te denken. De V-test kan je daarbij helpen: “In de resultatenpagina van de V-test is nu ook een link opgenomen naar een berekeningsmodule waar je een indicatie kan krijgen van je jaarkost als je elektriciteit gaat kopen en verkopen. “

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet