Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de madammen

de madammen

Ook bij groenten en fruit geldt: echte schoonheid zit vanbinnen

wo 9 mrt. - 10:00

Groenten en fruit zijn de meest verspilde voedselcategorie in onze huishoudens: de Belgen gooien elk jaar bijna 104 miljoen kilo fruit en groenten weg. Bijna één op drie van de aangekochte groenten en fruit wordt weggegooid, meestal omdat ze niet op tijd gebruikt werden.
© Too Good To Go

'Too Good To Go' - de organisatie die zich inzet tegen voedselverspilling in het algemeen - bindt nu de strijd aan tegen die specifieke vorm van verspilling met de actie 'Echte smaak zit vanbinnen'.

Het uiterlijk van groenten en fruit blijft belangrijk voor de consument

Volgens een enquête van 'Too Good To Go' vinden 7 op de 10 Belgen het uiterlijk van groenten en fruit in de winkel belangrijk. Bovendien zegt slechts één Belg op zes regelmatig groenten en fruit te kopen die er ongewoon uitzien. De kneusjes smaken echter even lekker en verdienen dus evenveel liefde als hun esthetisch perfecte variant.

Wil jij ook de verspilling van groenten en fruit tegen gaan? Hier zijn alvast enkele veelgemaakte fouten om te vermijden.

Vermijd burenruzies

  • Uien en aardappelen houden niet van elkaars gezelschap.
  • Appels en bananen zijn de "vijand" van ander fruit: appels en bananen geven grote hoeveelheden ethyleen af, een stof die ervoor zorgt dat groenten en fruit in de buurt sneller rijpen. Om jouw kiwi's, citrusvruchten of ander fruit langer te bewaren, mag je ze niet in dezelfde fruitmand leggen als jouw appelen of bananen. 

Niet alles kan in de koelkast bewaard worden

Niet alles is langer houdbaar in de koelkast: tomaten verliezen tot ⅔ van hun smaak in de koelkast. Je kan ze dus het beste op kamertemperatuur bewaren, net als andere vruchtgroenten (paprika's, aubergines, enz.). Het is niet omdat ze er ongewoon uitzien, een bruin plekje hebben of overrijp zijn, dat ze niet lekker zijn:

Als je groenten en fruit ondanks alle voorzorgsmaatregelen toch overrijp zijn, een beetje beschadigd zijn of er ongewoon uitzien, ga dan creatief aan de slag in de keuken en laat ze dan niet links liggen! Er zijn veel talloze heerlijke recepten waarin je ze kunt verwerken. 

Heb je inspiratie nodig? Klik hier om het gratis receptenboekje van Too Good To Go te downloaden

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet