
de inspecteur
Ook jongeren vanaf 16 jaar kunnen voortaan Itsme gebruiken, "maar enkel als ze een bankkaart van een grootbank hebben"

'Ook jongeren hebben er behoefte aan'
Itsme is de inlog-app waarmee je op een veilige manier toegang krijgt tot beveiligde websites van bijvoorbeeld de overheid, je online bank of je mutualiteit. Zo’n 80% van de volwassenen in ons land (6,5 miljoen Belgen) hebben intussen een account.
Minderjarigen konden tot nu toe geen Itsme-profiel aanmaken. Maar volgens de makers van de app zijn er steeds meer situaties waarbij ook min-18-jarigen een account goed kunnen gebruiken. Denk maar aan inschrijven voor het hoger onderwijs, regelen van de administratieve kant van een vakantiejob, aanmelden voor het rijexamen, online inschrijven voor de Europese verkiezingen of online stemmen bij de Vlaamse Jeugdraad. Voor een deel van 16- en 17-jarigen kan dat voortaan wel.
Enkel met kaart van grootbank
Jongeren kunnen dus vanaf 16 jaar een Itsme-account aanmaken. "Er zijn wel twee voorwaarden", zegt Sylvie Vandevelde van Itsme bij De Inspecteur. "Ze moeten een bankkaart hebben bij een grootbank en hun identiteitskaart moet recent nog zijn ingelezen bij hun persoonlijke bankkantoor."
De grootbanken, dat zijn Belfius, BNP Paribas Fortis, ING, KBC/CBC, Fintro en Hello Bank. "Andere banken zullen niet volgen", zegt Vandevelde. "En waar volwassenen ook een Itsme-account kunnen aanmaken op basis van hun elektronische identiteitskaart, is dat voor minderjarigen niet mogelijk."
De chip van een identiteitskaart bevat namelijk een 'handtekeningcertificaat'. "Dat kan pas geactiveerd worden wanneer je meerderjarig wordt", zegt Vandevelde. Kortom: wie geen bankrekening heeft bij een grootbank, zal met Itsme moeten wachten tot na z'n 18de verjaardag.
Ook mét eID lukt het niet altijd meteen
De meeste jongeren krijgen op hun twaalfde hun eerste eID, die zes jaar lang geldig is. Na hun 18de verjaardag moeten ze de kaart laten vernieuwen of aanpassen.
Wanneer de eID van een tiener gestolen wordt of verloren raakt, krijgt hij in de loop van die zes jaar een nieuw exemplaar. Die nieuwe kaart blijft dan vaak nog een tijd geldig na de 18de verjaardag. "En dan duikt er een probleem op, want je kunt met die kaart niet zomaar een Itsme-account aanmaken", zegt Vandevelde. "Jongeren moeten in dat geval met hun identiteitskaart en bijhorende pincode naar de gemeente stappen. Daar kan men het handtekeningcertificaat in de chip van die kaart activeren."
De Inspecteur merkt dat niet alle steden en gemeenten duidelijk informeren over die noodzakelijke extra stap. De Vlaamse Vereniging voor Steden en Gemeenten zal daarom via haar communicatiekanalen aan de lokale overheden vragen om burgers daar beter over te informeren.
Voortaan ook voor blinden en slechtzienden
Ook mensen met een visuele handicap kunnen voortaan itsme gebruiken, als ze tenminste een smartphone met het iOS-besturingssysteem (Apple) hebben.
Tot voor kort was het voor die groep gebruikers niet mogelijk om een pincode in te geven, omdat het tsme-pinpad (waarop je de pincode vormt) niet compatibel was met de VoiceOver-technologie, de software van Apple die de inhoud van het scherm beschrijft. Sindskort is er echter een nieuwe, aangepaste versie van de itsme-app beschikbaar in de App Store. Het pinpad en de VoiceOver-technologie werken daarin wel samen, zonder in te boeten op veiligheid.
Voor het Android-besturingssysteem is die update nog niet beschikbaar. Als je op zo'n smartphone de app itsme wil installeren, heb je eenmalig assistentie nodig. Nadien kun je de app zelfstandig gebruiken door de biometrische gegevens van je telefoon te activeren.