
de inspecteur
Ook pesticiden op bio-fruit
wo 24 feb. - 8:32

Vorig jaar voerde Greenpeace een studie uit op Europese appels: 83 % van de onderzochte vruchten uit de gewone teelt bevatte restanten van pesticiden - tot wel 13 verschillende stoffen op één appel.
Belgisch fruit
Test Aankoop besloot om het onderzoek ook in de Belgische supermarkten te voeren. De consumentenorganisatie onderzocht fruit van zowel binnen- als buitenlandse oorsprong en bekwam gelijkaardige resultaten.
Op 20 geanalyseerde appelen bleken er amper 3 volledig pesticidevrij, waarvan 2 bio-exemplaren. Bij de 20 onderzochte peren dezelfde score: 3 stuks hadden geen sporen van verdelgingsmiddelen. Op twee bio-peren vonden de onderzoekers echter wél residu’s.
Bio
Biotelers mogen - als alle preventieve maatregelen onvoldoende resultaat opleveren - doelgericht gebruik maken van enkele specifieke natuurlijke gewasbeschermingsmiddelen. Ze verbinden zich ertoe geen chemische bestrijding toe te passen. De chemische stoffen die Test Aankoop ontdekte hoeven echter niet per se op fraude te wijzen.
Test Aankoop: "Er kan bijvoorbeeld sprake zijn van kruisbesmetting (tijdens de teelt of de verwerking) of van besmetting uit de omgeving (de bodem of het grondwater). Sommige pesticiden zijn intussen al lang verboden, maar blijven toch hardnekkig aanwezig in de bomen. Daardoor kunnen ze nog jaren na gebruik worden teruggevonden in de vruchten ervan."
In een reactie zegt sectororganisatie BioForum Vlaanderen dat de oorzaak bij de reguliere landbouw moet liggen: "Wanneer het gaat om kruisbesmetting en pesticiden die al lang verboden zijn, gaat dit wel degelijk over vervuiling van buitenaf. Het biologisch areaal neemt in Europa slechts 5,4% in van het geheel. De druk van een mogelijke vervuiling door de omringende gangbare landbouw is daardoor groot. Vervuiling kan optreden door drift van naburige gangbare akkers of door historische verontreiniging van bodem en grondwater."
Kinderproducten
De onderzoekers testten ook een tiental producten uit de versafdeling die nadrukkelijk worden gepromoot voor kinderen. Die kleurrijke verpakkingen, verleidelijke tekenfilmfiguurtjes zien er onschuldig uit, maar de meesten bevatten evenveel sporen van pesticiden als de gewone groenten en fruit. Snoeptomaatjes en kinderappels bevatten vaak verschillende residu’s. Serveer ze pas na een grondige was- of schilbeurt.

Hoe gevaarlijk?
Pesticiden zijn per definitie giftig, al weten we nog altijd niet in welke mate. Er blijven residu’s van de stoffen achter op de vruchten - op de schil, maar soms ook in het vruchtvlees.
De individuele normen worden weliswaar per residu niet overschreden, maar we moeten opletten voor het cocktail-effect. Niemand kan op dit moment inschatten wat het effect van al die stoffen sámen zal zijn op lange termijn.
Een aantal onderzochte appelen en peren uit de gewone teelt waren trouwens volledig pesticidevrij, een bewijs dat het met minder of zelfs helemaal zonder die stoffen kan...
Verse vruchten niet mijden
De gezondheidsvoordelen van vers fruit en groenten wegen zwaarder door dan de risico’s. Blijf ze dus eten, maar probeer de mogelijke giftige stoffen die ze bevatten zoveel mogelijk te mijden. Enkele tips:
- Was groenten en fruit grondig, maar weet dat wassen het probleem nooit volledig zal oplossen. Sommige pesticiden worden door de planten opgenomen in het vruchtvlees.
- Schillen is aangewezen voor sommige vruchten (bij bv. komkommer, aubergine, kiwi, citrusvruchten, ananas, appelen, peren, perziken, abrikozen…) Helaas verdwijnen er met de schil ook heel wat noodzakelijke vezels, mineralen en vitaminen die goed zijn voor ons lichaam.
- Kies in de winkel ook eens voor vruchten die er niet perfect uitzien. Heel wat stoffen worden gebruikt omdat de consument alleen volmaakte producten wil kopen.