Ook zandontginning in natuurgebied De Duinengordel?
di 12 mrt. - 2:30
"Misschien is het wat van het goede teveel", zegt Johan Danen van Groen. "Er zijn nu die plannen in Kaulille. En op de grens tussen Lommel en Pelt wil een bedrijf nog eens 20 hectare extra gaan ontginnen. Maar ook in Oudsbergen lopen er gesprekken over zandontginning, op de Donderslagse Heide en de Grote Heide."
Minderwaardige natuur
Burgemeester Lode Ceyssens van Oudsbergen benadrukt dat er nog niets beslist is. "Het gaat daar vooral om dennenbossen met weinig natuurwaarde. En we willen er alleen mee doorgaan als we na de ontginning de natuur kunnen verbeteren en als het ook een goede zaak is voor de landbouw."
Centen
Zandontginning kan een gemeente veel geld opleveren. "In Vlaanderen gaat er nu veel geld naar steden, en de gemeenten in het buitengebied krijgen heel weinig middelen", kaart Ceyssens aan. "Misschien moeten gemeenten beloond worden voor het in stand houden van de open ruimte."
Nood aan zandplan
Danen pleit voor het opstellen van een zandplan voor Vlaanderen. "Nu lijkt het of elk project een kans maakt. Ik denk dat het goed zou zijn als Vlaanderen grondig bestudeert waar er zandwinning kan plaatsvinden en hoeveel zand er werkelijk nodig is. Want we moeten veel spaarzamer omspringen met grondstoffen." Danen pleit ook voor uitgebreid overleg met alle belanghebbenden. "Voor dossiers rond grindwinning wordt er al op die manier gewerkt. En dat zou ook kunnen voor plannen rond het ontginnen van zand."
Negen miljoen ton zand per jaar
Zandwinningsprojecten zullen in de toekomst nodig blijven. Dat zegt de VZW Belbag die de grind- en zandsector in ons land vertegenwoordigt. Volgens Frank Liebens voorzitter van Belbag moet Vlaanderen jaarlijks negen miljoen ton zand per jaar importeren uit onder meer Nederland en Duitsland. "Lokale ontginning zou beter zijn voor onze ecologische voetafdruk want nu moeten er grote hoeveelheden zand over een grote afstand vervoerd worden".