Oost-Vlaams en hip: ambachtelijk gebrouwen kombucha
ma 9 apr. - 7:46

Kombucha is niet meer is weg te denken uit het leven van Yannick Claerman. Hij brouwt het drankje samen met zijn twee partners, Kris en Pieter. “Kombucha is thee, waar we gist en bacteriën aan toevoegen. Die zetten de thee dan om in een zure, frisse drank. Het is een gezond alternatief voor frisdrank, maar het wordt gebrouwen zoals bier”, vertelt Yannick.
Amerikaans avontuur
Het hele kombucha-avontuur begon voor Yannick toevallig in Amerika. Daar is het drankje heel populair. “Na een nachtje uitgaan, gaf een vriend me de tip om wat kombucha te drinken. Dat zou helpen tegen de kater. Ik dronk ervan, maar vond het vooral lekker. Dan ben ik in San Diego gaan helpen in Kombuchabrouwerijtjes, om wat ervaring op te doen.”

Yugen Kombucha
Kombucha in België
Toen Yannick terug in België was, merkte hij dat er hier geen kombucha te vinden was. Hij kocht een klein vaatje en begon de kombucha dan maar zelf te brouwen in Gent. Bij Dok Noord kreeg Yannick ook de kans om aan marktonderzoek te doen. “Ik brouwde elke maand zo’n 150 liter kombucha, net genoeg om op zondag een tasting te doen. Zo kon ik aftoetsen welke smaken het meest geliefd waren”, bevestigt Yannick.
Ik hou ervan om elke dag de kombucha eens te proeven. Zo proef ikhoe het drankje evolueert, heerlijk.
Toekomst
Intussen heeft Yannick ook twee partners, met wie hij samen de kombucha brouwt. Samen maken ze de kruidenmengelingen, laten ze de thee fermenteren en vullen ze de flesjes met drank. Toch is het niet altijd even gemakkelijk: “Het is soms even alles of niets, maar we gaan er alle drie even hard voor. Wij geloven erin!”