Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Oost-Vlaanderen heeft dit jaar 14 nieuwe windmolens geplaatst

ma 23 dec. - 6:25

Onze provincie is koploper. Het voorbije jaar zijn er in heel Vlaanderen maar 25 nieuwe windturbines op land bijgekomen. Dat is opvallend weinig in vergelijking met de jaren daarvoor. Dat komt onder meer door het vele protest van omwonenden en lokale besturen en door problemen bij enkele grote fabrikanten.
windmolen
© vrt.nws

Vorig jaar kwamen er in Vlaanderen maar 25 windturbines bij, goed voor een vermogen van 75 megawatt (MW). Die 75 MW is bijzonder weinig. Ter vergelijking: in 2015 en 2017 kwamen er respectievelijk 85 en 80 windturbines bij, goed voor telkens meer dan 200 MW erbij. In Oost-Vlaanderen zijn er 14 nieuwe windmolens bijgekomen, het meest van alle provincies.

Het lage aantal nieuwe windmolens heeft met twee zaken te maken, zegt Bart Bode van de Vlaamse Wind Energie Associatie. Enerzijds zijn er de aanslepende beroepsprocedures tegen nieuwe projecten. Veel omwonenden of lokale besturen verzetten zich namelijk tegen nieuwe windmolens. De sector schat dat dat het geval is voor drie kwart van de projecten. "Bovendien wordt er soms tot tien keer toe geprocedeerd tegen eenzelfde project, telkens tegen een ander aspect ervan", zegt Bode. Een tweede verklaring is dat er problemen geweest zijn bij enkele grote fabrikanten van windturbines, waardoor de productie en de levering vertraging oploop. Eén fabrikant ging zelfs failliet. "Er zijn nu zelfs wachtlijsten in Vlaanderen voor de levering van turbines", aldus Bart Bode.

De meeste windturbines in Vlaanderen staan in de provincies Oost-Vlaanderen en Antwerpen, wat te maken heeft met de ruimte in en rond de havens van Antwerpen en Gent. Het laagste aantal vind je in Vlaams-Brabant, en dat heeft dan weer te maken met de luchthaven van Zaventem en het verbod windmolens in te plannen rond start- en landingsbanen.

Een tandje bijsteken tegen 2030

Die bijna 1.300 MW (1.278 om precies te zijn) is er gekomen over een periode van ongeveer 20 jaar. Om de Vlaamse klimaat- en energiedoelstellingen van 2030 te halen, moet er over tien jaar nog eens zoveel bijkomen. Want in 2030 zouden we aan een vermogen van 2.500 MW moeten komen, via windmolens op het land. (Er staan ook windmolens op zee, maar dat is een federale materie.)

Op tien jaar tijd net zo veel doen als we tot nu toe in twintig jaar deden, is dat wel haalbaar? "Wij denken van wel", zegt Bart Bode. "Er is namelijk nog potentieel aan ruimte, in de havens en langs de autowegen, bijvoorbeeld tussen Jabbeke en Veurne. En ook: de oudste windturbines worden stilaan vervangen, en dat gebeurt door nieuwe exemplaren met een veel hoger vermogen. Dus we denken dat we aan die 2.500 MW in 2030 kunnen geraken."

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet