Op reis met enkel handbagage? Zo doe je dat!
consument
wo 7 aug. - 5:00

Niet meer aanschuiven en goedkoper
Een vliegreis met enkel handbagage heeft heel wat voordelen. Je hoeft niet meer aan te schuiven om je bagage in te checken en je kan vaak op voorhand online je instapkaart downloaden. Niet meer wachten in de (lange) rij in de vertrekhal dus! Je kan meteen naar de douanecontrole en zo naar je terminal.
Met alleen maar handbagage reizen is vaak ook goedkoper.
Maar hoe krijg je alles wat je tijdens je vakantie nodig hebt in zo’n klein koffertje? Met deze goede raad van ervaren reizigers geraak je al een heel eind ver.
Kies de juiste koffer
Alles staat of valt met je koffer. Die moet uiteraard passen binnen de toegestane afmetingen die de luchtvaartmaatschappijen hanteren. En er zijn ook regels rond het gewicht. Een handbagage mag gemiddeld 8 tot 12 kg zijn. Check de regels en beperkingen zeker voor elke reis, want ze verschillen per maatschappij.
Kies voor een stevige, maar vooral ook lichte koffer. Hoe minder die weegt, hoe meer gewicht je er nog in kwijt kunt.
Een koffertje in flexibele stof (of een rugzak) heeft het voordeel dat je hem een beetje kunt vervormen. Kan handig zijn om bepaalde items erin te krijgen, en om je koffer makkelijker in het bagagerek te krijgen.
Mijn regel nummer 1: alles wat je op je bestemming makkelijk en goedkoop kunt kopen, neem je beter niet mee.
Een extra persoonlijk item
Check bij je luchtvaartmaatschappij of je bovenop je handbagage ook nog een extra persoonlijk item mag meenemen. Dat kan een handtas zijn, een foto- of heuptas, een rugzakje, een laptoptas,... Ook daarin kunt je vaak veel kwijt.
Tip: stop je tablet en het zakje met vloeibare stoffen altijd bovenin. Die moet je bij de controle namelijk uit je handbagage halen.
Welke kleren neem je mee?
Spreid voor het inpakken alles uit wat je wil meenemen. Zo zie je in een oogopslag of je niks vergeet, en je merkt ook sneller of je geen overbodige spullen meeneemt.
Want eerlijk? Op reis hebben we vaak veel minder nodig dan we denken. Neem alleen kledingstukken mee waarvan je zeker weet dat je ze draagt. Kun je alle kledingstukken bovendien makkelijk combineren, dan ben je goed bezig!
Geen plaats voor zeven t-shirts? Neem er dan een paar mee in merinowol, een lichtgewicht wolsoort die vocht afdrijft en niet zo snel gaat geuren. Zo'n shirt kan je extra lang dragen. Duur, maar o zo handig!
Laat je regenjas gerust thuis. Als het moet kun je op je bestemming vast een goedkope poncho vinden.

Geld, mijn tandenborstel en onderbroeken.
Inpakken maar
Regel één: stop je lichtste kleren in je koffer en trek je dikste kleren aan.
Draag op het vliegtuig desnoods drie t-shirts boven elkaar. Bij aankomst trek je ze uit en stop je ze in een licht opvouwbaar (rug)zakje dat je slim meegesmokkeld hebt in je koffer.
Rol kledingstukken op. Zo nemen ze veel minder ruimte in dan wanneer je ze opvouwt.
Ken je packing cubes? Met die kleine kledingzakjes (vaak met een rits) kun je kleding compact per soort verpakken. Bij sommige producenten komen ze standaard bij de koffer. Of je kunt ook vacuümzakken gebruiken, die verkleinen het volume van je kleren enorm.
Stop je schoenen vol sokken en andere kleine spullen. Neem niet te veel schoenen mee op reis. Die hakken kun je misschien wel thuis laten. Heb je die zware wandelschoenen echt nodig? Trek ze dan aan bij je vertrek en stop je lichte slippers in je koffer.
Vloeistoffen, moet dat echt?
Je kent de regels: je mag in je handbagage maximaal 1 liter vloeistoffen meenemen, verpakt in flacons van maximaal 100 milliliter, verzameld in een doorzichtig ziplock-zakje.
Hoe minder gewicht, hoe beter. Kies als het kan voor 2-in-1-producten, of ga voor shampoo of zeep in een kleine, vaste vorm.
Ga je op reis met een gezelschap? Dan kan de ene reiziger de tube tandpasta meenemen en de andere de zonnecrème. Of koop die dingen gewoon op je bestemming.

Wil je toch veel vloeistoffen meenemen? Bij sommige luchtvaartmaatschappijen kun je je handbagage inchecken.
Kun je niet zonder je favoriete geurtje? Vraag een staaltje bij je favoriete parfumerie en laat de grote fles in je badkamer staan.
Wees meedogenloos voor just-in-case spullen. Twijfel je of je iets zal gebruiken? Laat het dan gewoon thuis.
En o ja: pillen, boeken en handdoeken!
Dringende medicatie moet uiteraard mee (vraag er desnoods een attest voor aan je dokter). Maar andere pillen, zoals aspirine, vind je ook in het buitenland. Neem er een klein voorraadje van mee, geen volledige doos.
Waarom een papieren boek of smart reader meezeulen als je ook op je smartphone kunt lezen? Ook veel kaarten vind je tegenwoordig in een handige app. Maar vergeet niet je lader mee te nemen.
Verblijf je op hotel? Dan hoef je vaak geen handdoeken in te pakken. Veel plaats gespaard dus! En anders is een microvezel-handdoek een perfecte oplossing: klein, licht en bruikbaar op het strand en in de badkamer.
Goeie reis!