
de madammen
Op seks staat geen leeftijd
do 28 sep. - 8:50

Seks is voor jong én oud
Ook ouderen blijven nood hebben aan intimiteit en lichamelijkheid. Iedereen blijft uiteindelijk dezelfde persoon. Het seksleven verandert wel naarmate je elkaar langer kent en veel ouderen hebben minder vaak seks dan voordien. Maar dat hangt af van persoon tot persoon. Sommige ouderen genieten nog evenveel van seks als vroeger, maar anderen geven aan dat seks hen niet meer zo interesseert.
Soms kunnen leeftijdsgebonden factoren seksualiteit wel moeilijker maken. Ziekte, bijwerkingen van medicatie of lichamelijke ongemakken kunnen seks ook volledig in de weg staan. In al deze gevallen is het belangrijk om als oudere ook op vlak van seksualiteit ondersteuning te krijgen vanuit de zorgverlening.

De gemiddelde 'eerste keer' is op 17 jaar
Uit onderzoek blijkt dat jongeren gemiddeld hun eerste keer beleven rond 17 jaar. Vroeger lag dat cijfer hoger, rond de 19 jaar. Wat wél gestegen is, is de tijd die we nemen tussen de eerste kus en de eerste keer geslachtsgemeenschap.
Dat wil dus zeggen dat jongeren meer tijd nemen om alle fases zoals kussen, strelen, masturbatie en orale seks beter te leren kennen vooraleer ze naar penetratie overgaan.
Praten over seks leidt tot meer verantwoord seksueel gedrag
De mythe dat praten over seks jongeren aanzet tot een vroegere start klopt ook niet. Onderzoek toont net aan dat goede seksuele vorming leidt tot meer verantwoord seksueel gedrag. Dat houdt in dat jongeren hun eerste keer vaker uitstellen en bovendien minder risico lopen op seksueel geweld, soa’s en ongeplande zwangerschap.

5 tips om te praten over seks
Veel ouders denken dat ze niet de juiste kennis hebben om hun kinderen seksuele vorming mee te geven. Maar die angst is onterecht. De meeste jongeren willen ook meer informatie over relaties. Je hoeft bovendien niet per sé over je eigen seksleven te praten. Begin met een open houding tegenover seksuele onderwerpen, zodat je zoon of dochter weet dat hij of zij bij jou terecht kan.
-
Begin als ouder het gesprek op tijd!
-
Doe het stap voor stap: pas je gesprekken aan naargelang de leeftijd en ontwikkeling van je kind.
-
Praat over de dingen waar je kind op dat moment mee zit en pik in op wat hij of zij je vertelt.
-
Benoem de dingen en gebruik woorden waar jij jezelf op je gemak bij voelt.
-
Educatief materiaal en handige boeken vind je in de Sensoa leermiddelenbank