Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

  • Antwerpen

mis niets!

Aha!

Radio 2 stelt voor

consument

Erop uit

Op wandel door Brussel met Johan Verminnen

zo 11 jul. - 7:00

Omdat hij dit jaar 70 werd én omdat hij zo van Brussel houdt, heeft Johan Verminnen voor ons een route door onze hoofdstad uitgestippeld die je vanaf nu kan ontdekken in de Radio 2-app. Deze wandeling kan je de hele zomer lang doen, met als gids in de app Johan Verminnen. En je zal zeker geen dorst lijden onderweg!

Wie zondag 11 juli Brussel wil ontdekken met een levende gids, vindt het volledige aanbod en de inschrijvingslinken van Brussel Danst.

Welkom!

Vertrekpunt: het Goudblommeke van Papier

Cellebroerstraat 53. Helaas is het de hele zomer dicht, maar we zijn pas vertrokken dus met de dorst moet dat nog wel lukken 😊

Op naar het Vossenplein

Laat het Goudblommeke op je rechterkant liggen, en ga de straat omhoog. Aan de lichten sla je rechtsaf, de Keizerslaan in. Recht voor je zie je het Sint-Jan-Berchmanscollege waar onze Belgische prinsen en prinsessen doorgaans school lopen. Maar onze bestemming: de Marollen!

We komen bij een skatebaan, en wandelen verder links van de kleurrijke verzamelplaats voor jongeren. We vervolgen onze weg rechtdoor, op de Kapellestraat.

Even verderop komen we aan bij de Brigitinnekerk.

Skatebaan en Brigitinnekerk

Skatebaan en Brigitinnekerk

Voor de Brigitinnekerk sla je linksaf voor een kleine klim via de Ons-Heerstraat, tot aan de Blaesstraat. Daar slaan we rechts in. Geef je ogen hier de kost in de talrijke design-, antiek- en curiosazaken.

Op het eind van de straat kom je aan op het befaamde Vossenplein. Een en al levendigheid met 12 cafés, een dagelijkse rommelmarkt. En de Onze-Lieve-Vrouw-Onbevlekt-Onvangenkerk, waar prins Laurent zijn huwelijk met prinses Claire vierde met een dankmis.

De Skieven Architek

Als de rommelmarkt nog bezig is, kunnen de liefhebbers hun hart ophalen met snuisteren tussen de kraampjes. 
Voor het vervolg van de wandeling blijven we rechtdoor lopen over het plein. Links van het Vossenplein passeer je de cité Hermans, een oude brandweerkazerne.

Vervolg de route langs het plein, en aan de voormalige bistro De Skieven Architek sla je linksaf in de Sistervatstraat. Op je rechterkant zie je daar een aantal van de oudste huurkazernes van Brussel liggen. Wandel er gerust eens binnen om de sfeer op te snuiven.

Honger? 

Voorbij de kazernes sla je linksaf de Hoogstraat in. Weer een levendige straat, in het hartje van de Marollen, waar de bekendste Brusselaar, Toots Thielemans geboren en getogen is, de Hoogstraat 241.

Geniet van de sfeer en de leuke winkeltjes in deze straat terwijl je verderloopt tot aan de Breughel-de-Oudesquare.

Tip: recht tegenover het plein, op de Hoogstraat 139 staat de grote poort van de Espace Jacquemotte. Als je door de brievenbusgleuf kijkt, zie je een typische prachtige Brusselse inkomhal zoals er nog heel wat achter Brusselse gevels verstopt liggen.

Maar wij nemen op de Breughel-de-Oudesquare de lift naar het Justitiepaleis. Vanaf daar kan je genieten van een panoramisch zicht over Brussel. 

De Zavel

We zakken terug af naar de Grote Zavel, via de Regentschapsstraat. Wie zin heeft om even te verpozen, vindt op de kruising van de Regentschapsstraat met de Kleine Zavel op de rechterkant het Egmontpark. Wij moeten echter naar links via de Zavelstraat. De chocoholics onder ons zullen hun hart kunnen ophalen op de Zavel, want je vind hier een selectie van de beste chocolatiers van Brussel bijeen. 

Grote Markt

Op het rondpunt nemen we de Rollebeekstraat terug richting centrum. We steken de Keizerslaan over en belanden terug in de straat van het Goudblommeke. Maar zover lopen we nu niet door, want we moeten direct naar rechts, het Dinantplein oversteken, om de weg te vervolgen via de Dinantstraat. Op het einde van de straat links de Trapstraat in, en daar lopen we recht op die andere grote Brusselaar: het standbeeld van Jacques Brel en zijn Fondation Brel.

Voor de ‘Fondation Brel’ sla je rechts af, in de straat Oud Korenhuis, tot aan de Lombardstraat. Die steek je over. Je vervolgt de weg via de Violetstraat. Even verderop sla je rechtsaf, de Hoedenmakerstraat in. In de verte zie je al de indrukwekkende gevels van de Grote Markt.

Op het einde van een straatje dat we op onze linkerkant zien liggen, zie je het bekende Hotel Amigo liggen, het hotel waar vaak bekende sterren logeren.

We komen aan op de Grote Markt. Neem genoeg tijd om te genieten van de mooie gevels en de sfeer op het plein waar heel de wereld selfies komt nemen.

We steken de Grote Markt schuin over. Links ligt het Stadhuis, rechts het Broodhuis. En rechts van Den Coninck van Spaignien gaan wij via de Boterstraat richting onze eindbestemming.

In de Boterstraat kan je als een echte toerist je hart ophalen in de winkels vol Belgische lekkernijen. Op het einde van de straat ligt de Sint-Niklaaskerk, een van de oudste godshuizen van de stad. Voor wie nog zin heeft, zeker ook de moeite om te verkennen.

Maar onze eindhalte roept! Voor ons ligt de Beurs. Rechts van de Beurs waan je je even in Parijs. Leopold II wilde namelijk graag de Franse sfeer evenaren bij ons, en deed dat met hulp van de toenmalige burgemeester Anspach. Parijs of Brussel?

Een van de cafeetjes onder het luifel is Le Cirio. En daar wil Johan ons deze wandeling doen afsluiten. Met een half en half natuurlijk.

Schol!

Het zit erop voor deze wandeling. Johan Verminnen heeft nog een laatste tip!

Meer zoals dit ..

Blijf op de hoogte

& wees als eerste bij voor tickets, meet and greets of gewoon de nieuwe podcasts.

Volg ons op

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet