Opgelet bij het barbecueën: "Eet je zwarte randjes of verbrande stukjes absoluut niet op"
wo 17 jul. - 0:50

Hoe erg is het om aangebrande randjes op te eten? Wetenschapswatcher Hetty Helsmoortel helpt ons uit de nood: “Het is absoluut ongezond. Niet alleen bij vlees, niet alleen op een barbecue, maar in het algemeen. Alles wat verbrand en verkoold is, zit vol stoffen die mogelijks kankerverwekkend zijn en bijvoorbeeld darmkanker veroorzaken.”
“Er heeft nog nooit een wetenschapper een maand lang aangebrand eten aan een groep mensen gegeven om te testen wat er dan gebeurt, maar één aangebrand worstje zou dezelfde hoeveelheid kankerverwekkende stoffen bevatten als één sigaret.”
Ik eet mijn verbrande randjes absoluut op, want het is veel te lekker en zo goed krokant.
Koken is chemie
Koken is chemie. Dat lees je ook in het boek 'Chemie' van Hetty Helsmoortel: “Er gebeurt een interessante reactie bij het bakken van vlees: aminozuren en suiker vermengen zich. Het vlees wordt bruin en dat geeft aroma’s vrij. En dat is wat wij zo lekker vinden: de geur."
"Dezelfde reactie gebeurt bij koffiebranden of bij het maken van balsamicoazijn. Je werkt met een soort bruinverkleuring, dus dat is absoluut normaal. Op het moment dat je daar te ver in gaat, en dat je eten verbrand en verkoold raakt door te lang en op een te hoge temperatuur te bakken, zit je met een roetlaag op je eten. Roet is slecht. Dat weten we uit de 18e eeuw, toen jonge schoorsteenvegers massaal teelbalkanker kregen. We weten eigenlijk al eeuwen dat ‘roet’ of ‘verbrand’ een no-go is.”
Zwarte randjes zijn een no-go
Je snijdt dus best alle zwarte, aangebrande randjes van je vlees, brood en groentjes: “Bij zwarte, verbrande randjes kunnen een aantal van die rookdeeltjes dieper doordringen in je vlees. Als je echt met een verkoold stuk vlees zit, gooi je het best volledig in de vuilbak. Dat geldt ook voor geroosterd brood en frietjes. Een algemene tip: bak alles tot het goudgeel is. Donkerder is vaak niet zo gezond meer.”
“En voor een barbecue: bak niet in de vlammen, maar laat je vlees mooi gloeien. Wacht dus tot het vuur weg is, draai regelmatig om en gebruik eventueel aluminiumbakjes zodat je eten niet rechtstreeks in de barbecue ligt.”
Hetty Helsmoortel houdt van verhalen en chemie. Dat bundelde ze in haar boek 'Chemie'.