Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

radio2 spits

Opgepast met gazonmest: je hond vindt het lekker maar het is giftig

di 18 apr. - 5:00

Het Antigifcentrum krijgt de laatste tijd opvallend meer bezorgde telefoons van hondenbaasjes: "Help, mijn hond lijkt vergiftigd na het eten van gazonmest!" Professor Dominique Vandijck van het Antigifcentrum: “Honden vinden die meststof lekker, maar die is dodelijk. Laat je hond – en kinderen - niet in de tuin tot de mestkorrels in de bodem zijn opgenomen.”
Hondje ligt op gras
© Unsplash

Stijging aantal meldingen

Sinds het begin van de coronacrisis, kreeg het antigifcentrum opvallend meer oproepen over vergiftigde honden na het eten van gazonmest. Door de lockdown besteedden mensen meer tijd in de tuin en namen meer mensen een huisdier.

“Gelukkig kunnen we vergiftigde honden snel doorverwijzen naar de dierenarts. Maar er bestaat niet voor elk giftig bestanddeel een antigif, dus er sterven ook honden. Aan het begin van de lente, van nu tot begin mei, begint iedereen weer meer te bemesten. Om nog meer oproepen te vermijden, willen we hier dus voor waarschuwen,” zegt professor Vandijck.

Meststof bevat zelfde bestanddeel als hondeneten

Waarom eten honden gazonmest? In meststoffen zit beendermeel. Dat wordt ook in diervoeder zoals hondenbrokken verwerkt. “Net dat maakt het zo aantrekkelijk voor honden. Ze associëren de geur met hondenbrokken en gaan er gulzig grote hoeveelheden van eten waardoor ze vergiftigd geraken. Katten lopen minder risico op vergiftiging omdat ze kieskeuriger zijn en sneller zullen doorhebben dat er iets niet pluis is.”

Beendermeel zit in hondenbrokken én in gazonmest

— Dominique Vandijck van Antigifcentrum

Chocolade in gazonmest

Er bestaan verschillende gazonmeststoffen. NPK-korrels laten je gazon flink groeien maar bevatten ook stikstof, fosfor en kalium. “Stikstof vermindert het transport van zuurstof in het bloed en veroorzaakt ademhalingsproblemen. Je hond zal blauwe lippen krijgen. Ga zo snel mogelijk naar de dierenarts die een antigif kan toedienen. Maar kalium is nog dodelijker: het veroorzaakt hartritmestoornissen en daar kan niets aan gedaan worden,” legt professor Vandijck uit.

“Dan zijn er nog korrels op basis van cacaopulp. Maar zoals de meeste hondenbaasjes weten: chocolade is giftig, zelfs dodelijk voor honden. Tot slot heb je nog een meststof op basis van ricine, afkomstig van de wonderboom of castorolieplant. Onverhit is dit ontzettend dodelijk. En zo vind je het in gazonmest."

Voorkomen is beter dan genezen

Als je mest gebruikt, doe het dan vlak voor het gaat regenen. Dan worden de korrels sneller opgenomen in de bodem en kan je hond er niet meer aan. Zo lang de korrels nog zichtbaar in je gras liggen, hou je hond – en kind – weg van het gazon.

Bel het Antigifcentrum

Wanneer je kind of huisdier meststoffen heeft opgegeten, bel je meteen het Antigifcentrum op het telefoonnummer 070 245 245 (24/7, gratis oproep). "Hou de verpakking van de meststof bij de hand! Zo weten artsen en apothekers meteen met welke samenstelling het slachtoffer te maken had”, besluit Dominique Vandijck.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet