radio2 spits
Opgepast met gazonmest: je hond vindt het lekker maar het is giftig
di 18 apr. - 5:00
Stijging aantal meldingen
Sinds het begin van de coronacrisis, kreeg het antigifcentrum opvallend meer oproepen over vergiftigde honden na het eten van gazonmest. Door de lockdown besteedden mensen meer tijd in de tuin en namen meer mensen een huisdier.
“Gelukkig kunnen we vergiftigde honden snel doorverwijzen naar de dierenarts. Maar er bestaat niet voor elk giftig bestanddeel een antigif, dus er sterven ook honden. Aan het begin van de lente, van nu tot begin mei, begint iedereen weer meer te bemesten. Om nog meer oproepen te vermijden, willen we hier dus voor waarschuwen,” zegt professor Vandijck.
Meststof bevat zelfde bestanddeel als hondeneten
Waarom eten honden gazonmest? In meststoffen zit beendermeel. Dat wordt ook in diervoeder zoals hondenbrokken verwerkt. “Net dat maakt het zo aantrekkelijk voor honden. Ze associëren de geur met hondenbrokken en gaan er gulzig grote hoeveelheden van eten waardoor ze vergiftigd geraken. Katten lopen minder risico op vergiftiging omdat ze kieskeuriger zijn en sneller zullen doorhebben dat er iets niet pluis is.”
Chocolade in gazonmest
Er bestaan verschillende gazonmeststoffen. NPK-korrels laten je gazon flink groeien maar bevatten ook stikstof, fosfor en kalium. “Stikstof vermindert het transport van zuurstof in het bloed en veroorzaakt ademhalingsproblemen. Je hond zal blauwe lippen krijgen. Ga zo snel mogelijk naar de dierenarts die een antigif kan toedienen. Maar kalium is nog dodelijker: het veroorzaakt hartritmestoornissen en daar kan niets aan gedaan worden,” legt professor Vandijck uit.
“Dan zijn er nog korrels op basis van cacaopulp. Maar zoals de meeste hondenbaasjes weten: chocolade is giftig, zelfs dodelijk voor honden. Tot slot heb je nog een meststof op basis van ricine, afkomstig van de wonderboom of castorolieplant. Onverhit is dit ontzettend dodelijk. En zo vind je het in gazonmest."
Voorkomen is beter dan genezen
Als je mest gebruikt, doe het dan vlak voor het gaat regenen. Dan worden de korrels sneller opgenomen in de bodem en kan je hond er niet meer aan. Zo lang de korrels nog zichtbaar in je gras liggen, hou je hond – en kind – weg van het gazon.
Bel het Antigifcentrum
Wanneer je kind of huisdier meststoffen heeft opgegeten, bel je meteen het Antigifcentrum op het telefoonnummer 070 245 245 (24/7, gratis oproep). "Hou de verpakking van de meststof bij de hand! Zo weten artsen en apothekers meteen met welke samenstelling het slachtoffer te maken had”, besluit Dominique Vandijck.