
de madammen
Ophef in Groot-Brittannië over Harry en Meghan: "Ze kozen hun eigen geluk boven hun koninklijke plicht en dat vergeven de Britten hen niet"
wo 3 mrt. - 10:37

Veel Britten zijn verontwaardigd over de nieuwe documentaire van Oprah Winfrey met prins Harry en Meghan Markle. Ondertussen is de documentaire voor één miljoen pond verkocht aan het Britse ITV. Maar of dat ook zijn geld zal opbrengen is nog maar de vraag. Veel Britten verdedigen het koningshuis en de Queen. Flip Feyten, Groot-Brittannië-kenner zegt: "De Britten vergeven Meghan en Harry niet dat zij gekozen hebben voor hun eigen geluk in plaats van hun koninklijke plicht."
Niet de eerste
"Er is ooit nog iemand geweest die het Britse koningshuis verlaten heeft. Dat was Edward VIII in 1936. Hij heeft afstand gedaan van de troon om te kunnen trouwen met een vrouw van zijn keuze. Zij was een Amerikaanse die al twee keer gescheiden was. Iets wat absoluut niet not done was als koning van Engeland. Als je kijkt naar wat er met die man is gebeurd, die werd verketterd door zijn volk. Dat zien we nu bijna terugkomen met Harry en Meghan. Dit zou je bij ons een beetje kunnen vergelijken met prins Laurent. Hij is al een paar keer boos geweest en hij weigerde om naar het defilé of het Te Deum te komen. Dan vinden wij dat ook niet zo leuk. Hij is lid van de koninklijke familie en hij moet dat doen."
Brits DNA
"Bij de Britten zit het nog wel dieper. Het koningshuis zit in hun DNA. Zij kennen een meer dan 1000 jaar ononderbroken lijn van koningen. Weliswaar een beetje kronkelig. Maar sentiment leeft nog enorm onder de Britten. Ze zijn ook heel trots op hun land en het koningshuis is het symbool voor een stukje eigenwaarde bij hen. Natuurlijk zijn er ook enkele Britten die het goed vinden dat Meghan en Harry zich verzetten tegen het instituut, maar de meerderheid is het koningshuis goed gezind."
Britten zijn een eilandvolk, zo'n eiland geeft een gevoel van veiligheid.
Tradities en gewoonten
"Britten klampen zich ook maar al te graag vast aan tradities, zowel binnen het koningshuis als daarbuiten. Ze hebben zelfs heel vreemde en gekke tradities, zoals het kampioenschap netels eten of de pannenkoekenrace, dat is lopen met een pannenkoek in een pan. Dat doen ze al sinds het ontstaan en ze blijven daar hard aan vasthouden. Volgens mij komt dat omdat ze een eiland zijn", legt Flip uit. "Ze hebben een zee rondom hen waardoor iedereen die op het eiland wou komen, moest varen. Dat gold ook als je eraf wou. Daardoor hadden ze weinig contact met andere gewoonten, andere gebruiken en andere volkeren. Zo hebben ze vastgehouden aan hun eigen gewoonten, zoals het links rijden, de klokken die een uur vroeger staan, het theedrinken. Daarnaast geeft zo'n eiland een gevoel van veiligheid, alles blijft hetzelfde. Die continuïteit geeft hen een gevoel van eigenwaarde, van identiteit en dat helpt om die tradities in stand te houden."
Superieur?
"Er heerst ook nog wel een gevoel van superioriteit. De Britten zijn ooit het grootste wereldrijk geweest in de geschiedenis, eind 19e eeuw, begin 20ste eeuw besloeg hun rijk een kwart van de oppervlakte van de aarde, dus zij hadden een kwart van wereldbevolking. Dat zit nog in hun hoofd en speelt zeker mee. Zij zien zichzelf nog altijd als een beetje beter dan alle anderen."