Opnieuw Geuze van Eylenbosch
vr 25 okt. - 0:55
Zakenman Erik de Keersmaker komt uit een brouwersfamilie en werkt samen met studievriend Jeroen Lettens en brouwer Klaas Vanderpoorten om weer echte Oude Geuze Eylenbosch op de markt te brengen.
De Keersmaeker gelooft dat de bierliefhebber vandaag meer dan ooit op zoek is naar authentiek bier: “We zien al vele jaren dat de algemene bierconsumptie in België daalt, terwijl de vraag naar speciale en authentieke bieren juist toeneemt. Wij willen inspelen op die vraag. De Oude Geuze en Kriek uit het Pajottenland en de Zennevalei hebben een enorme traditie die we in ere moeten houden.”
Oude waterput Schepdaal
Eylenbosch Oude Geuze wordt gemaakt op basis van lambiek, een bier van spontane gisting op open koelbak, dat daarna jaren rijpt op eikenhouten tonnen. Er worden echte krieken met pit aan toegevoegd om Oude Kriek te bekomen. Naast gerstemout en tarwe, is water de grootste ingrediënt een heeft het unieke invloed heeft op de smaak van het bier. Daarom gebruiken ze het water uit de oude waterput van brouwerij Eylenbosch.
Geduld
De eerste Eylenbosch lambiek is al in 2018-2019 gebrouwen en rijpt nu in de Eylenbosch tonnen bij brouwerij De Troch in Wambeek. In juni 2021 kan voor het eerst van de nieuwe generatie Eylenbosch Oude Geuze geproefd worden. De eerste Kriek wordt in juni 2020 verwacht. Jeroen Lettens: “In afwachting van de Eylenbosch Oude Geuze en Kriek brengen we nu reeds een eerste bier op de markt, met de toepasselijke naam ‘Patience for Eylenbosch’: een Saison van 5.5 %, een typisch bier uit Wallonië. Het werd vroeger, een beetje zoals lambiek in het Pajottenland, door de seizoensarbeiders op het veld gedronken."
Eylenbosch wil zo snel mogelijk 1.500 hectoliter lambiek kunnen stockeren. Om dat te kunnen financieren, zoeken ze via crowdfunding hulp van bierliefhebbers.