Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

zomerhit

consument

Aha!

Erop uit

Radio 2 stelt voor

ladybikers

Speel mee

Opnieuw Geuze van Eylenbosch

vr 25 okt. - 12:55

De Oude Geuze en Kriek van brouwerij Eylenbosch leven weer. In de jaren 60 was de brouwerij in Schepdaal één van de belangrijkste lambiek brouwerijen. Zakenman Erik De Keersmaeker laat de bieren volgens origineel recept bij de Troch in Wambeek, brouwen. De eerste Oude Geuze is nu aan het rijpen en zou in 2021 klaar moeten zijn.

 

 

Zakenman Erik de Keersmaker komt uit een brouwersfamilie en werkt samen met studievriend Jeroen Lettens en brouwer Klaas Vanderpoorten om weer echte Oude Geuze Eylenbosch op de markt te brengen.


De Keersmaeker gelooft dat de bierliefhebber vandaag meer dan ooit op zoek is naar authentiek bier: “We zien al vele jaren dat de algemene bierconsumptie in België daalt, terwijl de vraag naar speciale en authentieke bieren juist toeneemt. Wij willen inspelen op die vraag. De Oude Geuze en Kriek uit het Pajottenland en de Zennevalei hebben een enorme traditie die we in ere moeten houden.”

Oude waterput Schepdaal

Eylenbosch Oude Geuze wordt gemaakt op basis van lambiek, een bier van spontane gisting op open koelbak, dat daarna jaren rijpt op eikenhouten tonnen. Er worden echte krieken met pit aan toegevoegd om Oude Kriek te bekomen. Naast gerstemout en tarwe, is water de grootste ingrediënt een heeft het unieke invloed heeft op de smaak van het bier. Daarom gebruiken ze het water uit de oude waterput van brouwerij Eylenbosch. 
 

Geduld 

De eerste Eylenbosch lambiek is al in 2018-2019 gebrouwen en rijpt nu in de Eylenbosch tonnen bij brouwerij De Troch in Wambeek. In juni 2021 kan voor het eerst van de nieuwe generatie Eylenbosch Oude Geuze geproefd worden. De eerste Kriek wordt in juni 2020 verwacht. Jeroen Lettens: “In afwachting van de Eylenbosch Oude Geuze en Kriek brengen we nu reeds een eerste bier op de markt, met de toepasselijke naam ‘Patience for Eylenbosch’: een Saison van 5.5 %, een typisch bier uit Wallonië. Het werd vroeger, een beetje zoals lambiek in het Pajottenland, door de seizoensarbeiders op het veld gedronken."


Eylenbosch wil zo snel mogelijk 1.500 hectoliter lambiek kunnen stockeren. Om dat te kunnen financieren, zoeken ze via crowdfunding hulp van bierliefhebbers. 

Meer zoals dit ..

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

VRTNU wordt VRTMAX

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet