Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: radio2 middag in west-vlaanderen

radio2 middag in west-vlaanderen

Ouderen baas in Ardoois woon-zorgcentrum

do 23 jan. - 11:09

20 Vlaamse woon-zorgcentra experimenteren met het zogeheten Tubbemodel waarin de bewoners zoveel mogelijk zelf mogen kiezen wat ze willen doen. In Ardooie doet vzw Open Kring dat al een drietal jaren.
Valentijnfeestje in het rusthuis in Ardooie

"Deze week is er een nieuwe verpleegster gekomen, haar eerste post was bij mij en ik heb haar meteen uitgelegd wat er te doen en te laten valt", zegt Frans Goethals, bewoner van het rusthuis Open Kring in Ardooie. Open Kring is één van de 20 Vlaamse rusthuizen die het Tubbemodel toepassen. Dat is een systeem van bejaardenzorg waarin bewoners van een rusthuis zoveel mogelijk zelf kiezen hoe ze willen leven. Zo krijgen bijvoorbeeld nieuwe bejaardenhelpsters en verpleegkundigen van een bewoner als Frans uitgelegd hoe het rusthuis in elkaar zit en hoe ze zullen moeten werken.

Het Tubbemodel zorgt voor een heel andere relatie tussen de bewoner en de zorgkundige

— Renaat Lemey, directeur Open Kring Ardooie

De directie van Open Kring raakte geïnspireerd, na een bezoekje aan het Zweedse rusthuis Tubberödshus, vandaar de naam. In Zweden gaan ze ver. Daar zijn de bewoners zelfs aanwezig bij de evaluatiegesprekken van het personeel. "We zijn nog niet zo ver, maar we gaan ernaartoe", zegt directeur Renaat Lemey. Vandaag kozen de bewoners om een trouwfeestje te organiseren. Een bejaardenhelpster duikelde haar trouwjurk op. Twee van haar collega's waren bruidsmeisjes. Het was dolle pret in de gangen. 

Horen, zien en doen

"Misschien heb je thuis ook zo'n reeks van drie aapjes die hun oren, ogen en mond bedekken, maar bij ons is het niet horen, zien en zwijgen", zegt een van de bejaardenhelpsters. "Bij ons is het horen, zien en doen. Ogen openhouden, luisteren en inspelen op de verlangens. Volgens directeur Lemey stelt het Tubbemodel de relatie tussen hulpverlener en bewoner centraal. Altijd vanuit het principe, we vragen aan de bewoner wat hij wil. Hij kan zeer zelfstandig kiezen hoe hij zijn dag wil invullen, of hij al dan niet aan activiteit wil deelnemen." Het eten in een rusthuis is vaak een pijnpunt. Niet in de rusthuizen van het Tubbemodel. Het bevalt bewoner Frans Goethals: "Nu al mag iemand elke dinsdag kiezen wat we zullen eten. Ik was begin dit jaar het eerst aan de beurt. Dan kwam de kok op mijn kamer vragen wat ik wou. Ik heb als ontbijt spek met eieren besteld en 's middags vis. Mijn buren vroegen iets anders, omdat ze niet houden van vis. Het is hier een driesterrenhotel.

Steun van de Koning Boudewijnstichting

Het Tubbemodel wordt ondersteund en gesubsidieerd door de Koning Boudewijnstichting. Elk jaar krijgt Open Kring 2.500 euro, vooral om medewerkers te coachen. Open Kring is een werking met vele huizen. Er zijn de assistentiewoningen Hof ter Linden, het dagverzorgingscentrum De Kim, het inloophuis De Loods, daar loopt het Tubbemodel al drie jaar. In het woon-zorgcentrum Sint-Vincentius, dat ook deel uitmaakt van de groep, wordt Tubbe op dit moment ingevoerd.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet