Overal BIN's... behalve in Gent
di 15 jan. - 3:54

In de politiezone Schelde-Leie (De Pinte, Gavere, Nazareth, Sint-Martens-Latem) zijn BIN's heel vertrouwd. De zone telt 32 buurtinformatienetwerken, het hoogste aantal van de provincie. Ook zones zoals Deinze-Zulte (28) en Puyenbroek (24) zetten erop in om de criminaliteit aan te pakken. Ook elders zitten de netwerken in de lift, zeker in landelijke gebieden. In heel Oost-Vlaanderen zijn er nu 250 BIN's, dat zijn er 40 procent meer dan drie jaar geleden.
Ook dit jaar al nieuwe initiatieven
BIN's zijn bijzondere samenwerkingen tussen burgers en politie. Ze moeten vooral helpen om de kleine criminaliteit aan te pakken. Burgers kunnen de politie zo sneller contacteren als ze iets verdacht zien. Het werkt ook in de andere richting: via verschillende media kunnen agenten burgers ook rechtstreeks aanspreken (SMS, WhatsApp, e-mail) en vragen om extra waakzaam te zijn bij bijvoorbeeld inbraakgolven. In politiezone Waasland-Noord is er in het dorpje De Klinge net nog een BIN opgericht. Meteen het 16de van de zone. "Eind vorig jaar hadden we er te maken met een inbrakengolf, ook de voorbije weken eigenlijk nog. Het is duidelijk dat de burgers daarvan wakker liggen en iets willen doen. Wij ondersteunen dat dan ook. Het nieuwe BIN is er onder meer om de criminaliteit aan te pakken maar het zorgt ook voor meer verbondenheid in de gemeente. Die sociale cohesie is voor ons ook heel belangrijk.", zegt burgemeester Maaike De Rudder (CD&V).
Niet in Gent
Gent is een opvallend buitenbeentje want daar is geen enkel BIN. Volgens Gents burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD) is dat ook niet nodig: "We hebben een uniek systeem waarbij de politie nachtelijke patrouilles doet. Die kunnen 24/24 ter plaatse gaan." Het is zeker zo dat er in steden sowieso minder netwerken zijn dan in landelijke gebieden. Dat geldt onder meer voor Aalst (6), Lokeren (2), Sint-Niklaas (1), Geraardsbergen (1). Toch zijn ze in sommige steden duidelijk wel aanwezig zoals in Ninove (8) en Ronse (10). Een echte duidelijke verklaring is daar niet voor. Mogelijk speelt het mee dat steden eigen stedelijke politiekorpsen hebben, kleinere gemeenten zitten vaak samen in een politiezone die dan een groter geografisch gebied moet bedienen.
Nog meer preventie
De buurtinformatienetwerken ontstonden in West-Vlaanderen eind de jaren '90 maar zijn nu vooral in provincie Antwerpen en Oost-Vlaanderen in opmars. Ook over de taalgrens heen zijn er almaar meer samenwerkingen tussen burgers en politiezones. Een belangrijke voorwaarde is dat buurtinformatienetwerken niet te verwarren zijn met burgerwachten. Groepen burgers die gaan patrouilleren om criminaliteit op te sporen zijn verboden in ons land. "De bedoeling van de BIN's is vooral om informatie sneller te verspreiden en binnen te krijgen, niet zozeer om mensen te gaan verklikken.", zegt Benno Ghekiere van het BIN-kenniscentrum. "We willen in de toekomst nog meer inzetten op preventie en dan gaat het niet alleen tegen bijvoorbeeld inbraken. Er zijn nu ook stappen gezet om leden van de BIN's extra info te geven over hoe ze woningbranden kunnen voorkomen."