
radio2 wijs
Overweeg je botox of een filler? Dit zijn de do’s en don’ts
do 15 sep. - 2:57

Nogal wat mensen verwarren botox met fillers. Ze zijn niet hetzelfde en werken anders zegt dokter Verpaele. “Botox is de merknaam voor de stof botulinetoxine. Het is een eiwit dat de spier waarin je het spuit, verzwakt of verlamt waardoor ze een tijdje minder actief is en geen rimpel kan veroorzaken. Fillers zijn stoffen die letterlijk iets opvullen, bijvoorbeeld een groef veroorzaakt door een rimpel.”
Let op het product
Ben jij gelukkig met je uiterlijk en vind je ouder worden gewoon een deel van het leven? Helemaal prima. Vind je je veranderende lichaam daarentegen geen pretje en ondergraaft het je zelfvertrouwen, dan wil je misschien wat meer weten over de werking van botox en fillers.
Als je een behandeling overweegt, is het heel belangrijk na te gaan welk product jouw arts hiervoor wil gebruiken. “Hyaluronzuur is absoluut de veiligste filler. Het komt van nature in de hele dierenwereld voor”, zegt Verpaele. “Hyaluronzuur wordt automatisch na een bepaalde termijn afgebroken in je lichaam en net dat maakt het veilig. Dat is meteen ook de reden waarom je zo’n behandeling na enkele maanden dient te herhalen. Alles wat blijvend is, is onveilig om mee te werken.”
Iemand die jou dus belooft dat je niet moet terugkomen voor een tweede behandeling draait jou een rad voor de ogen én gebruikt hoogstwaarschijnlijk een onveilig product. Bevraag je uitgebreid op voorhand. Er zitten heel wat charlatans in de sector.
Vermijd charlatans
Sinds 2013 heeft ons land een wet die stelt dat het inspuiten van producten enkel mag gebeuren door erkende artsen. Krijg jij jouw behandeling van iemand die niet medisch geschoold is, dan doet die persoon dus iets illegaals en kan ie daarvoor beboet worden. En dan hebben we het nog niet over jouw eigen veiligheid gehad.
“Het injecteren van botox of een filler moet heel secuur gebeuren. Prik je fout dan kan het onderhuidse weefsel beginnen afsterven.” Daarom is het zo belangrijk om je door een arts te laten behandelen en niet door één of andere hippe verschijning op een botoxparty.
Want soms kan het mislopen: hangende oogleden, onderhuidse klontervorming, gezichtsverlamming. “Zelfs bij gekwalificeerde artsen kunnen er complicaties optreden. Dan is het zeker zo belangrijk dat jouw behandelaar weet hoe te reageren en te remediëren. In principe kan een huisarts of een dermatoloog jou evenzeer verder helpen, maar ik adviseer de mensen toch om een plastisch chirurg aan te spreken hiervoor. Wij hebben een brede kijk op de esthetische problematiek van een cliënt en hebben verschillende middelen ter beschikking om een oplossing te vinden. Gaande van een goed gesprek tot een ingreep. We bieden ook nazorg mochten er toch problemen opduiken.”
Wil je zeker zijn dat je met een plastisch chirurg te maken hebt? Kijk dan naar zijn of haar RIZIV-nummer: dat eindigt altijd op 210. En op de website www.realplasticsurgeon.eu vind je alle erkende plastisch chirurgen in Europa terug.
Wat moet dat kosten?
“Een botox- of fillerbehandeling van één zone kost tussen 150 en 250 euro. Met een zone bedoelen we bijvoorbeeld de frons tussen je wenkbrauwen, je mondhoeken of je kraaienpootjes”, legt dokter Verpaele uit. Wat dan met lipbehandelingen die her en der voor 65 euro aangeboden worden? “Ik ken geen enkel veilig product dat 65 euro kost, laat staan inclusief de behandeling zelf. Zulke producten zijn ronduit gevaarlijk.”
Luisteraar Carine uit Dilbeek is 60 jaar en overweegt een botoxbehandeling maar heeft wat twijfels. Ze wil er goed uitzien maar geen raar opgeblazen gezicht krijgen. Dokter Verpaele: “Ik zeg altijd: als je het kan zien, dan is het niet goed gedaan. Overdrijven is trouwens nooit goed. De meeste mensen die bij ons komen, hebben iets kleins dat hen stoort: afhangende mondhoeken, een boze frons. Wat ze zien in de spiegel, komt niet overeen met hoe ze zich voelen. Daar willen wij hen mee helpen, zonder er aliens van te maken. Ik zelf ben 59 en gebruik zo’n drie keer per jaar botox voor de frons tussen mijn wenkbrauwen en mijn afhangende mondhoeken. Je ziet het amper maar ik voel me er wel beter bij. Maar evenzeer krijg ik mensen over de vloer die na een intakegesprek beslissen om niets te doen. Het is ook een kwestie van je (terug) goed in je vel voelen. Als dat kan met een simpel gesprek, des te beter.”