Padel is dé sporthype van het voorjaar; hoe werkt het en waarom is het zo populair?
vr 19 mrt. - 2:56

Een hevig spelletje
Padel wordt vaak omschreven als een mix van squash en tennis. Het veld ziet er een beetje uit als een klein tennisveld in een groot aquarium. Het is 10 meter breed, 20 meter lang en omringd door glas en hekwerk. De velden zijn bespeelbaar bij zowat alle weersomstandigheden en je kan perfect anderhalve meter afstand bewaren. Zo werd padel één van de weinige groepsporten die nog uitgeoefend mochten worden tijdens periodes met strengere coronamaatregelen.
Padel speel je met z'n vieren, in twee teams van twee. Met een racket moet je de bal over het net slaan tot je een punt kan maken. Opslaan doe je onderhands en kruiselings net als bij pingpong. Je kan als ploeg een punt maken wanneer de bal tweemaal botst aan de andere kant of wanneer de tegenstander een fout maakt.
Het grootste verschil met tennis, is dat je bij padel de glazen wanden mag gebruiken, zoals bij squash. De bal mag namelijk eerst op de grond botsen, daarna tegen het glas waarop je hem vervolgens in één beweging terug over het net moet spelen. Je mag ook de bal meteen via het glas terug over het net slaan. Belangrijk is wel dat de bal, nadat die het glas heeft geraakt, niet meer in je eigen terrein botst.
Groepssfeer verzekerd
Wie voor het eerst gaat squashen of tennissen voelt meteen dat beide sporten behoorlijk veel techniek vragen om een deftig spelletje te spelen. Bij padel is dat anders. Vanaf de eerste keer krijg je het gevoel dat je tamelijk goed kan spelen. Geen wonder dat de sport zo populair is bij alle leeftijdscategorieën. En omdat je met vier op het veld staat, is ook het gevoel van groepssfeer verzekerd! Met het gezin of met vrienden, je beleeft ongetwijfeld veel plezier. Gewoon je gedachten verzetten of je na een rotdag eens goed afreageren, het werkt allemaal.
Eva, stagaire bij Radio 2 ging vorige week voor het eerst padellen: "Ik vond het in het begin heel spannend, maar je bent er meteen mee weg. Enkel dat botsen tegen het glas ging nog stroef. Ik had nog niet de juiste reflexen om de bal in één keer door te slagen. Op het einde ging het al een stuk beter, het is me zelfs een paar keer gelukt! Ik ben er zeker van dat ik het nog eens ga doen! Het verbaast me niet dat padel zo populair is, het is een competitief spelletje en heel leuk om onder vrienden te spelen."
Ik vond het in het begin heel spannend, maar je bent er meteen mee weg.
Hype of blijvend?
Of padel aan populariteit zal moeten inboeten als de coronamaatregelen versoepelen, is uiteraard moeilijk te voorspellen. Bij Tennis Vlaanderen, de federatie waaronder padel hoort, zijn ze alvast overtuigd van niet.
De waanzinnige groei van de voorbije maanden zal waarschijnlijk wel vertragen, maar op zich is dat geen probleem. Want wie nu een terrein wil boeken tijdens de spitsuren (tussen 18u en 21u), moet er toch een week op voorhand zijn agenda bijhalen. Als andere sporten zoals voetbal, basket en fitness, terug opstarten én de aanleg van tientallen nieuwe padelterreinen over heel Vlaanderen een feit zijn, zullen er hopelijk meer plaatsjes vrij komen. Zo zal tegen de zomer iedereen kunnen genieten van deze mega leuke sport!