
de madammen
Pain à la greque, met recept...
vr 11 jan. - 10:00

Lutgart Mortelmans hunkert naar pain à la greque, één van de specialiteiten van Stefan Elias. Stefan werkte jarenlang voor de legendarische bakkerij Bloch in de Veldstraat in Gent.
Samen hebben ze al twee kookboekjes geschreven en in beide boekjes staat het befaamde recept voor pain à la greque. De Madammen gingen langs en samen zijn we aan het bakken gegaan...
Het boek van Elias heet ‘Stefan Elias selecteert recepten van Jacques Bloch’. Maar speciaal voor Lutgart en al onze luisteraars geven we je alvast het recept van pain à la grecque. Smakelijk!
Recept voor pain à la grecque
INGREDIENTEN
Voor 16 grote koeken:
- 150 bloem
- 60 gram verse melk
- 30 gram ei
- 10 gram gist
- 60 gram ongezouten boter op kamertemperatuur
- 10 gram kristalsuiker
- 2,5 gram zout
- 2,5 gram kaneel
- 125 gram dikke korrelsuiker
- mengsel van 100 gram bruine suiker met 50 gram kristalsuiker
- 1 bakplaat bekleed met bakpapier en rijkelijk ingesmeerd met boter
BEREIDING
- Verkruimel de gist en roer glad met de melk en het ei.
- Voeg de rest van de ingrediënten toe en meng alles tot een egaal deeg.
- Kneed het deeg 1 minuut verder op de werktafel tot het goed samenhangt.
- Verdeel het in porties van 80 gram.
- Strooi de korrelsuiker uit op een propere handdoek. Rol de stukjes deeg uit in de suiker tot ze 30 cm lang zijn.
- Giet dan het mengsel van bruine en witte suiker op de tafel. Leg er de stukjes deeg op en druk vervolgens het deeg plat tot een lapjes van 8 cm breed. Draai het deeglapje af en toe om in de suiker. Je kan het ook plat uitrollen met een deegrol.
- Leg het deeg op het ingeboterde bakpapier en snijd het lapje middendoor. Laat 10 minuten narijzen.
- Bak 10 tot 12 minuten af in een over van 200°C.
- Draai met een breed paletmes de koeken na het bakken zo vlug mogelijk om. Let op: de koeken zijn heel warm!