Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top30

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

de inspecteur

Pakje besteld, pakje ontvangen?

di 6 mrt. - 6:55

Er belt een koerierdienst aan de deur met een pakje dat eigenlijk voor de buren bestemd is, maar die zijn niet thuis. Of jij eens wil tekenen voor ontvangst? “Ik doe dat dan maar als goede buurman”, z
pakket

Er belt een koerierdienst aan de deur met een pakje dat eigenlijk voor de buren bestemd is, maar die zijn niet thuis. Of jij eens wil tekenen voor ontvangst? “Ik doe dat dan maar als goede buurman”, zegt onze anonieme luisteraar, maar hij vraagt zich af wie verantwoordelijk is als er iets mis is met de inhoud van het pakje.

Een andere luisteraar heeft een bestelling bij een postorderbedrijf teruggestuurd, maar ze heeft het bewijsbonnetje van de retourzending niet bewaard. En nu zegt het postorderbedrijf dat het pak nooit is aangekomen.

Wie is verantwoordelijk als het gaat over pakjes versturen? Professor consumentenrecht Reinhard Steennot van de Universiteit Gent legt het uit.

Pakje komt niet aan

De verkoper is tegenover een consument altijd verantwoordelijk voor het pakje vanaf de bestelling tot de aflevering. De verkoper moet bewijzen dat het pakje is toegekomen. Heb je na 30 dagen nog niets gekregen, dan kan je als consument de koopovereenkomst laten ontbinden (tenzij er andere afspraken zijn met de verkoper).

Als een pakje niet aankomt dan doe je er goed aan om dat binnen de 30 dagen na bestelling te laten weten. Overleg met de verkoper over wat er moet gebeuren: bijvoorbeeld een nieuw pakje opsturen of geld teruggeven.

Het kan dat een verkoper niet zomaar een nieuwe bestelling stuurt, hij weet immers ook niet of je als consument niet liegt.

Een aangetekende brief kan helpen als er geen overeenkomst gevonden wordt bij een eerste contact.

Je kan ook dreigen of effectief een klacht neerleggen bij FOD Economie, directie Controle en Bemiddeling.

Pakjes ontvangen voor je buur

Een anonieme luisteraar nam wel eens pakjes in ontvangst voor een dokterspraktijk. In dit geval gaat het om een overeenkomst tussen twee ondernemingen en beslissen zij onderling wie de verantwoordelijkheid draagt voor de aflevering van het pakje.

Maar als je als buur iets in ontvangst neemt, ben je verantwoordelijk en moet je zorg dragen voor het goed ‘als een goed huisvader’.

Als je als gewone consument hebt afgesproken met de buur dat jij iets in ontvangst neemt voor hem, dan ben jij verantwoordelijk vanaf het moment dat je hebt getekend voor ontvangst totdat het pakje bij de buur-besteller is afgeleverd. Wil je die verantwoordelijkheid niet, dan mag je bij de koerier weigeren om te tekenen

Pakje terugsturen

Een andere luisteraar had bij een postorderbedrijf pyjama’s besteld en er een van teruggestuurd. Maar het postorderbedrijf beweerde maanden later dat ze die retourzending nooit hadden ontvangen. Jammer genoeg had de luisteraar haar bewijs van opsturen weggegooid. Het was dus haar woord tegen het postorderbedrijf. Na lang aandringen en onderhandelen kwamen ze tot een minnelijke schikking.

Als je een pakje terugstuurt ben jij verantwoordelijk totdat het bij de bestemmeling is aangekomen. Stel dat het pakje niet aankomt, dan kan je bij de koerierdienst laten nakijken wat er fout is gelopen en hem eventueel ter verantwoording roepen.

Maar hou zeker een bewijs van het opsturen bij, en hou het lang bij, want dat is het beste verdedigingsmiddel.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet