de madammen
Zo maak je de pannenkoeken van Madam Bakster en Jeroen Meus
Laura, in Gent beter gekend als Madam Bakster, is een meisje dat van kinds af aan dol is op zoetigheden. Maar omdat ze zoet wil combineren met gezond, heeft ze haar eigen recepten ontwikkeld. Ook voor de pannenkoeken.
Pannenkoeken van Madam Bakster
Wat heb je nodig?
- 175 gram boekweit
- 1 eetlepel lijnzaad en drie eetlepels melk
- 365 gram plantaardige melk
- een snuifje zout
- een eetlepel zonnebloemolie
- een eetlepel esdoornsiroop
Aan de slag!
- Maak eerst je flaxegg, een veganistisch alternatief voor eieren.
- Om één ei te maken 1 eetlepel gebroken lijnzaad en 3 eetlepels plantaardige melk.
- Intussen meng je het boekweitmeel en het snuifje zout.
- Maak nu het klassieke kuiltje in het meel en giet hier dan de eetlepel esdoornsiroop, de zonnebloemolie, de plantaardige melk en je flaxegg in.
- Meng goed met de klopper, zodat je een lopend beslag bekomt zonder klonters.
- Verhit een theelepel zonnebloemolie in een pan op medium-hoog vuur en bak de pannenkoeken.
Pannenkoeken van Jeroen Meus
Jeroen Meus bakt ze ook graag bruin, op zijn klassieke manier.
Wat heb je nodig?
- 1 l melk
- 4 eieren
- 400 g patisseriebloem
- 40 g boter
- snuifje zout
- scheutje arachideolie of wat extra boter
Aan de slag!
- Weeg de juiste hoeveelheid bloem en zeef deze in een ruime mengkom.
- Dit om klonters te vermijden. Voeg nadien ook een snuifje zout toe.
- Maak nu het klassieke kuiltje in de berg bloem en doe de eieren hierin.
- Schenk er dan de gesmolten boter bij, meng met de garde of de handmixer.
- Giet er dan geleidelijk de melk bij.
Het pannenkoekenbeslag hoort nu lopend te zijn. Sla nu maar aan het bakken.
Maak je beslag gerust een dag op voorhand en laat het een nachtje rusten in de koelkast. Dek je kom wel af met vershoudfolie.