
radio2 spits
Paprika te duur? Groentechef Nicolas Decloedt heeft hét alternatief
vr 24 feb. - 9:17

Lokaal- en seizoensgebonden werken, dat is voor Nicolas Decloedt een alledaagse aanpak. Gault & Millau stelde hem in 2019 aan als 'Beste groentechef van het jaar' en zijn restaurant 'Humus x Hortense' werd datzelfde jaar ook bekroond tot ‘The Best Vegan Restaurant of the World’. Volgens hem zijn seizoensgebonden groenten de oplossing. "We hebben nu alle soorten bieten en kolen. Het witloof is fantastisch op dit moment. Maar ook aardappelen, wortelen, pastinaak en peterseliewortel kan je nu het beste klaarmaken."
"Het is nu geen paprikaseizoen"
Het is momenteel geen seizoen voor paprika's. Door de hoge energieprijzen is het te duur om bijvoorbeeld paprika's in de winter hier in serres te kweken. De groenten moeten verlicht en verwarmd worden. België importeert vaak groenten vanuit Zuid-Europa en Noord-Afrika, maar ook daar zijn er problemen door het slechte weer. Dat zorgt ervoor dat de groenterekken van de supermacht moeilijk gevuld raken.
Je kan ook creatief omspringen met de seizoensgebonden groenten. "Je kan de meeste groenten verwerken in een puree, maar er zijn nog veel opties. Zo kan je pastinaak en peterseliewortel bijvoorbeeld aanstoven of roosteren."

3x heerlijke rode biet!
Hoeveel keer per jaar werk je met rode biet in de keuken? Waarschijnlijk niet zo vaak... Tijd om dat te veranderen!
24 september 2015

Recept: salade met rode bietjes, spek en zachte Belgische kaas
Het aanbod van Belgische kazen is redelijk indrukwekkend. Het loont de moeite om af en toe eens op ontdekkingstocht te gaan. Voor deze salade is een kaas die veel gemeen heeft met de klassieke ‘brie’ ideaal.
25 oktober 2021

3 originele en gemakkelijke recepten met aardappel
De mogelijkheden met aardappelen in de keuken zijn eindeloos. Messy Chef Jelle Beeckman geeft je nog meer inspiratie met deze 3 recepten!
21 april 2020

Zo maak je een heerlijke gehaktschotel met witloof
In plaats van witloof in hespenrolletjes gaan we deze keer voor gehakt! Wat denk je? Iets voor jou?
20 september 2021