
de inspecteur
Parfum met... klipdaskak?
wo 27 apr. - 6:50

Lieven Scheire onderzoekt elke week een ingrediënt van naderbij waarvan je misschien het fijne liever niet weet. Wat dacht je hiervan:
Hyraceum: versteende uitwerpselen van de klipdas.
Het goedje wordt ook wel “African Stone” genoemd ,en we hebben het dus te danken aan de Afrikaanse klipdas.
Z’n wetenschappelijke naam is Hyrax (vandaar: Hyraceum). ’t Is een klein pluizig diertje dat voorkomt op de Afrikaanse steppe en subwoestijngebieden met rotsformaties.
De Hyrax lijkt een beetje op een marmot, konijn of cavia, maar is eigenlijk verwant aan de olifant. De soort bestaat volgens sommige bronnen al 40 miljoen jaar – dat is uitzonderlijk lang voor een zoogdier.
De diertjes overleven in een heel droog klimaat omdat ze niet veel water nodig hebben, maar daardoor is hun urine wel heel geconcentreerd.
Klipdassen leven in kolonies en hebben de gewoonte om zich allemaal op dezelfde plaats te ontlasten. Als het regent neemt het water alle geconcentreerde bestanddelen van de uitwerpselen mee naar beneden, de grond in.
Het zijn net die resten van de uitscheiding die eeuwen later nog altijd in de bodem aanwezig zijn als een soort van steengeworden uitwerpselrestant.

'African Stone’
De steen ziet eruit als een bruin brokkelig blok, waaruit een donkerkleurig olieachtig product stroomt (het hyraceum). Het heeft een zeer sterke, dierlijke geur.
De Egyptenaren zouden de steen bij de mummificatie gebruikt hebben. Maar ook vandaag wordt hij nog veel gebruikt in de traditionele Afrikaanse geneeskunde.
Ook jij kan het product in huis hebben, want in de parfumerie wordt hyraceum gebruikt als fixeermiddel. Je kan de werking daar vergelijken met andere dierlijke producten zoals muscus of castoreum.
Heel wat veganisten weigeren om hyraceum te gebruiken, al wordt ondervindt de klipdas geen enkel nadeel van de ontginning. Bovendien heeft hyraceum nog geen synthetische vervanger.