Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Parket opent onderzoek naar racistische commentaren na brandstichting in asielcentrum Bilzen

di 12 nov. - 3:33

Het parket van Limburg opent een onderzoek naar de racistische commentaren op sociale media, die geplaatst werden na de brandstichting in Bilzen. Zondagavond woedde er een zware brand in een voormalig woonzorgcentrum, dat vanaf half december als asielcentrum gebruikt zou worden. Na de brand kwamen er veel reacties op sociale media.
© foto : vrtnws

Het parket van Limburg opent een onderzoek naar de commentaren die verschenen zijn na de brandstichting in een toekomstig asielcentrum in Bilzen. Het parket zal onderzoeken of de reacties op sociale media racistisch zijn. In de nacht van zondag op maandag werd er opzettelijk een zware brand aangestoken in een gebouw dat vanaf midden december zou gebruikt worden als asielcentrum. Na de brand kwamen er veel reacties op sociale media.

Volgens het parket kunnen mensen die online racistische commentaar geven, vervolgd worden voor inbreuken op de antiracismewet. Zij riskeren straffen tussen 1 maand en 1 jaar cel en een boete tot 8.000 euro. 

Camera's

De stad Bilzen heeft vandaag ook aangekondigd camera's te plaatsen in de omgeving van het asielcentrum. "Onze rol is als gemeente heel beperkt", zegt burgemeester Johan Sauwens (Trots op Bilzen). "Wij hadden op voorhand al meer politiepatrouilles georganiseerd, maar op vraag van de politie worden er camera's geplaatst om de omgeving te bewaken. Vreemd genoeg is het minder voor asielzoekers bedoeld, maar meer om het gebouw zelf te beschermen. Dat is een heel bizarre situatie natuurlijk."

Volgens de burgemeester heeft zich al een 25-tal inwoners aangemeld om als vrijwilliger te helpen. "Verschillende mensen hebben zich gemeld om de schade te herstellen. 

Verder staat er vandaag een gesprek tussen de eigenaars van het gebouw en het Rode Kruis op de agenda. "We gaan nu kijken hoe we de rust kunnen laten weerkeren. Er zijn nog geen asielzoekers en er is nog geen zicht op de samenstelling van die groep", aldus Sauwens. "Rond humanitaire opvang heeft de bevolking van Bilzen een groot hart en het is niet altijd zo negatief als nu blijkt."

Nood aan opvangplaatsen

Fedasil, het federaal agentschap voor de opvang van asielzoekers, wil het asielcentrum indien mogelijk nog gebruiken. "Het is wel de bedoeling om de locatie te gebruiken als dat nog mogelijk is. Er is een enorme nood aan opvangplaatsen. We zijn op veel plaatsen centra aan het openen en we zijn hoe dan ook nog op zoek naar extra plaatsen om centra te openen", zegt Lies Gilis, adjunct-woordvoerder van Fedasil.

Volgens het agentschap is er immers een enorme nood aan opvangplaatsen. Voor de nieuwe centra in Gent, Zoutleeuw, Spa en Theux wordt bekeken of extra bewaking nodig is. "We zijn ook in overleg met het Nationaal Crisiscentrum om te bekijken wat er nationaal nodig is", legt Gilis uit.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet