
de madammen
Pascale Naessens maakt tartaar van haring
In de keuken
wo 14 jun. - 8:34

Hollandse Nieuwe - of maatjesharing - is de Nederlandse benaming voor de eerste, jonge haring van het seizoen die geschikt is voor consumptie.
Hollandse Nieuwe wordt ook wel maatjesharing genoemd, een verbastering van maagdenharing (maagd, omdat de jonge vis nog geen kuit bevat).
Maatjes zijn, behalve lekker, ook gezond. Het zijn heel vette vissen (ze mogen pas gevangen worden als ze minstens 16% vet bevatten) en heel rijk aan omega 3.
Pascale maakt de maatjes graag klaar in een tartaar. Het recept vind je hieronder.
Tartaar van maatjes met lente-ui
Ingrediënten
- 2 maatjes (1 per persoon)
- 2 lente-uitjes
- een handvol dille
- 20 boontjes
Bereiding
- Kook de boontjes in wat water met een scheut olijfolie en peper en zout.
- Schraap de maatjes schoon met de achterkant van een mes en snijd ze in kleine stukjes.
- Hak de lent-uitjes en de dille fijn.
- Hou enkele plukjes dille apart voor de afwerking.
- Giet de boontjes af en laat ze afkoelen onder koud stromend water.
- Dep ze droog en snij ze in kleine stukjes.
- Meng alles goed onder elkaar.
- Zet een keukenring op de borden en vul die met het mengsel.Druk aan en verwijder de ring. Werk af met nog wat dille.