Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: Klassiekers van de jaren 80

Klassiekers van de jaren 80

Paul Jambers over Millet-reportage: "Ouders begrepen niet dat hun kinderen zo materialistisch waren geworden"

ma 13 apr. - 7:22

In februari 1986 zorgde Paul Jambers voor een keerpunt in de journalistiek met zijn intussen legendarische 'Panorama'-reportage over Millet-jasjes.

De reportage bracht de zogenoemde 'Millet-generatie' in beeld, dure merkkledij, en dan vooral de Milletvest, was toen de norm bij de schoolgaande jeugd die erbij wilde horen. "Ik had het idee gekregen van een vriend van mij die een zoon had in die leeftijdscategorie en die ook zulke kleren droeg. Hij was zelf een linkse intellectueel die niet begreep dat zijn zoon zich daarmee bezighield", vertelt Paul Jambers aan Christel Van Dyck in 'Klassiekers van de Jaren 80'.

"Iedereen had er toen een mening over"

De reportage zorgde voor veel ophef. "Iedereen had toen wel een mening toen over het fenomeen.Dat leefde bij de ouders en de grootouders, die de kleding misschien moesten betalen, maar ook bij de jongeren zelf. De ene groep droeg die kleren, de andere dan weer niet. Dat hield echt iedereen bezig."

"Generatieconflict tussen de jaren 60 en jaren 80"

Paul wou een duidelijke boodschap overbrengen met de reportage. "Je zag dat de kinderen van ouders van de jaren 60, die zelf meer hippies waren en zich afzetten tegen de consumptiemaatschappij, net het omgekeerde gedrag vertoonden. Je kreeg een echt generatieconflict, want de generatie van de jaren 80 was heel materialistisch en elitair ingesteld. Tot afgrijzen van de ouders dus, die niet begrepen dat hun kinderen zo materialistisch waren geworden."

"1000 brieven na de uitzending"

De hoofdredacteur van 'Panorama' was aanvankelijk niet bijzonder enthousiast over de reportage. "Toen werd het beschouwd als een lichtvoetig onderwerp, randjournalistiek zelfs", legt Paul uit. "Maar de dag na de reportage kwamen er meer dan duizenden brieven binnen op de redactie, terwijl dat er anders een tiental waren. De hoofdredacteur begreep er niets van."

De interviewstijl die Paul toepaste was dan ook ongezien in die tijd en was een voorbode van een nieuwe soort reportages. "De journalistiek van toen hield zich nog niet bezig met zulke fenomenen. Ik interviewde de jongeren ook zelf in plaats van zoals anders een socioloog aan het woord te laten. Dat gaf een extra effect, omdat de jongeren ook gewoon heel harde uitspraken hebben gedaan. De reportage ging echt als een shock door Vlaanderen. Veel mensen zullen zich zeker nog het moment van die reportage herinneren."

Bekijk een fragment uit de reportage van 1986

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet