
de madammen
Pedagoog Bruno Vanobbergen over opvoeden: "Je kan niet verwachten dat een kind net zo wordt als jij"
consument
vr 9 sep. - 8:13

Als je kinderen hebt, neemt de opvoeding van je kroost een groot deel van je leven in beslag. Als ouder sta je geregeld stil bij de vraag: "Doe ik het wel goed?". De ene keer gaat dat opvoeden vlot, de andere keer is het met horten en stoten. En dan komt de twijfel.
Meer complexiteit
Pedagoog Bruno Vanobbergen worstelt zelf ook met allerlei vragen en verantwoordelijkheden die met opvoeden te maken hebben. Om die reden heeft hij het boek 'Het Kind' geschreven.
"Eén ding is zeker: opvoeding vraagt tijd. Je kan niet altijd beschikbaar zijn voor je kind. Je moet vooral ontdekken op welke momenten kinderen je echt nodig hebben. Wanneer hebben ze nood aan steun of troost?" Van Obbergen vindt dat je het karakter van je kind moet leren lezen. "Je moet dat leren inschatten zodat je datgene kan doen waar ze op dat moment nood aan hebben."
En dat is niet gemakkelijk. De uitdagingen waar ouders vandaag voor staan, zijn moeilijk. "Vandaag een kind opvoeden, is moeilijker dan 25 à 30 jaar geleden. Er is meer complexiteit in de wereld in het algemeen en zeker ook in de leefwereld van kinderen in het bijzonder. Het is voor ouders ook een zoektocht om hun rol en plaats daarin te vinden."
Neem de tijd voor trage vragen
Van Obbergen vindt het vooral belangrijk om als ouder tijd te maken voor de trage vragen. "De dingen in het leven die écht belangrijk zijn, daar moet je bewust bij stilstaan en er tijd voor maken. Kinderen zijn actief op sociale media. Vraag hen vooral waarom ze bepaalde dingen delen, wat ze daar specifiek belangrijk aan vinden. Die vragen doen hen stilstaan bij wie ze zijn, wat ze belangrijk vinden en zo help je mee bouwen aan hun identiteit."
Kinderen zijn mensen in wording. Van Obbergen benadrukt dat je als ouder dus zeker moet kunnen en durven bij te sturen. "Je bent zelf ook maar een mens. Maar wel een ouder mens, met meer ervaring. Kinderen spiegelen zich daaraan. Maar dat betekent niet dat je kan verwachten dat een kind net zo wordt als jij."