Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Pendelaar Sofie: De 10 voordelen van een mondmasker op de trein

dagboek van een pendelaar

vr 10 jul. - 1:13

Sofie is een pendelaar. Ze reist gemiddeld 4 dagen per week van haar woonplaats in Wervik naar haar werkplaats in Brussel. Eén treinrit duurt 1 uur en 37 minuten. In theorie. In de praktijk is dat altijd langer. Sofie is ook een kritische consument. Ze werkt voor De Inspecteur op Radio 2. Een kritische, pendelende consument. Dat geeft vaak vonken. Maar het levert vooral inspiratie op. Voor haar, voor jou en voor de NMBS en Infrabel.

Mondmaskers zijn al van vlak na de lockdown verplicht op het openbaar vervoer. Als je een rit van meer dan 2 uur voor de boeg hebt, is het wat wennen in het begin. En ja, het is soms zweten. En je verstaat elkaar niet zo goed. En soms krijg ik weinig lucht als ik moet lopen voor mijn trein. Maar er zijn ook voordelen aan dat mondmasker op de trein.

1. Tussen de tanden

Net ontbeten? Snel een koekje geknabbeld? Zit er niet mee in: met dat mondmasker ziet niemand of er nog iets tussen je tanden zit. Je mond is bedekt. Je kan net op een blauwe kauwgom geknabbeld hebben, niemand ziet jouw blauwe tanden of tong. Mondprivacy!

2. Geeuwen à volontè

Hand voor je mond als je geeuwt? Niet nodig! Er hangt al een mondmasker voor je mond. Je kan dus geeuwen naar believen, met je mond zo ver mogelijk open gespreid. Niemand kan in je mond kijken.

3. Gedempt praten

Een conversatie met een mondmasker is niet altijd evident. Het voordeel: als je geen deel uit maakt van de conversatie, heb je er ook minder last van. Iedereen klinkt gedempt. Ook mensen die bellen op de trein, klinken zoals ze eruit zien: met een doek voor de mond.

4. Geen gekwijl

Je kent ze wel: de mensen die hun kopje leggen en in slaap vallen. Vaak gepaard gaand met een mond die langzaam open valt, en ja, soms ook gekwijl. Een streepje speeksel dat zich langzaam een weg zoekt naar beneden. Verleden tijd met het mondmasker! Iedereen kan gerust in slaap vallen en met wijd open mond kwijlen, het mondmasker bedekt alles!

5. Een dekentje voor je gezicht

Sommige mensen hangen hun jas over hun gezicht om nog even een dutje te doen. Met een mondmasker is dat overbodig. Je trekt het mondmasker gewoon over je gezicht, tot boven je ogen, en je hebt meteen een mondmasker-en-oogmasker-in-één. Slaapwel!

6. Hoesten en niezen

Ik krimp ineen als iemand vóór mij rechtuit niest. Ik vind het vies, zeker als mensen hun hand niet voor hun neus houden. Hetzelfde met hoesten. Netjes je mond bedekken als je hoest, was vóór corona geen evidentie. Gelukkig hebben we allemaal geleerd om te hoesten en te niezen in onze elleboog! En dankzij het mondmasker hoesten we nu gewoon in ons mondmasker.

Ik vraag me wel af of ik mijn elleboog vóór mijn mondmasker moet houden als ik hoest?

7. Warme snoet

Het was de afgelopen dagen wat frisjes op het perron. Geen zon, wat regen, en niet te warm. Gelukkig houdt mijn mondmasker mijn snoet warm! Het is als een warme sjaal in de winter!

Ik mag er wel niet aan denken wat het zal geven als er een hittegolf in het land is. Op een trein zonder airco.

8. Vieze geurtjes?

Ik had gehoopt dat mijn mondmasker vieze geuren zou maskeren. Helaas, dat is niet het geval. Ik ruik nog alles wat er te ruiken valt. Nu heb ik wel een scherpe geur. Iemand die niet zo scherp ruikt, merkt misschien wel een verschil.

Ik heb er al aan gedacht om mijn mondmasker te parfumeren. Dat zou vieze geurtjes misschien op afstand moeten houden. Ik ben alleen bang om te stikken in mijn eigen parfum.

9. Smoelen trekken

Met een mondmasker kan je smoelen trekken. Je tong uitsteken, je mond in rare bochten wringen. Alleen als je heftige bewegingen maakt, valt het op. Maar subtiele smoelen trekken kan je met een gerust hart doen. Waarom? Gewoon, omdat het kan. En omdat "10 voordelen van een mondmasker op de trein" beter klinkt dan 9. :-)

10. Frisse lucht

Na meer dan 2 uur met een mondmasker op de trein, ben ik super blij om terug frisse lucht in te ademen. Zelfs al is het de stadslucht van Brussel. Hèhè.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet