Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

  • Antwerpen

mis niets!

Aha!

Radio 2 stelt voor

consument

Erop uit

Peter Rouffaer revalideert na corona: "Op een bepaald moment dacht ik ‘breng mij in coma, ik kan niet meer"

ma 4 mei - 15:11

De hele week zetten we de Helden van de Zorg in de kijker. Iemand voor wie ze meer dan ooit helden waren, is voormalig 'Thuis'-acteur Peter Rouffaer. Hij geraakte eind maart besmet met het coronavirus en draagt er nu nog altijd de gevolgen van. Anja Daems sprak met hem in onze Radio 2-app.

Hoe of waar Peter corona heeft opgelopen weet hij niet. "Het heeft geen zin om te achterhalen waar ik besmet werd", vindt hij. "Mijn vrouw is huisarts, ze heeft het virus zelf ook opgelopen, en waarschijnlijk ben ik ook in haar praktijk besmet." Midden maart was er nog geen sprake van contact tracing, dus een duidelijk antwoord zal hij nooit vinden. Maar Peter laat er geen twijfel over bestaan: “Ik heb al wat stormen meegemaakt in mijn leven, maar dit virus sloeg alles. Die 12 dagen in het ziekenhuis waren gewoon de hel!” 

"Ik was zo blij dat ik omringd was door een onwaarschijnlijk team van zorgverleners"

Peter herinnert zich die eerste dagen van zijn besmetting nog goed. Hij had een hoest en lichte koorts, maar die steeg dan toch plots tot 39.8°. In het ziekenhuis werd hij onderzocht. Een longscan was eerst niet nodig. Hij mocht naar huis, maar toen ging het van kwaad naar erger. “Ik ben meteen naar het ziekenhuis teruggekeerd. Na een kort verblijf op de gewone afdeling moest ik naar de intensieve zorg."

Peter moest niet kunstmatig beademd worden, hij had wel een masker op z'n gezicht waarmee hij extra zuurstof kreeg. “Ik heb eens 72 uur aan één stuk niet mogen slapen, of maar hooguit een kwartiertje, omdat ik actief moest blijven ademen. Ik slaap al jaren met een masker om het snurken tegen te gaan, maar toch waren er momenten dat ik het masker van mijn gezicht zou hebben gerukt. Op een bepaald moment dacht ik ‘breng mij in coma, ik kan niet meer!’ Ik moest tot 80% zuurstof bij krijgen. Dat is dus bijna dodelijk."

De acteur wordt emotioneel als hij terugdenkt aan zijn tijd in het ziekenhuis. "Ik was zo blij dat ik omringd was door een onwaarschijnlijk team van zorgverleners die heel attent en met veel geduld met mij omgingen. Ze hebben mij erdoor gesléurd."

In periodes van ziekte leer je echt je vrienden en familie kennen.

— Peter Rouffaer

"Ik voel me nu meer verbonden dan ooit met mijn vrouw"

Eenzaam heeft hij zich niet gevoeld. Hij houdt er een zelfs een groter gevoel van verbondenheid aan over. “Dat je je familie niet mag zien, daar ben je niet mee bezig. Je bent fysiek bezig met die strijd te voeren, je denkt vaak dat je het niet haalt. Veel erger was het voor mijn echtgenote, die helemaal alleen thuis zat met de angst dat ze mij zou verliezen. Nu voel ik me nog meer met haar verbonden dan ooit, en we waren al zo’n goed koppel."

Peter is ook zijn kinderen en vele vrienden in binnen- en buitenland erg dankbaar. "Ze hebben groepen gecreëerd en in alle mogelijke talen updates gegeven over mijn toestand. Nu kan ik volgen wat er allemaal met mij is gebeurd. Ik ben iedereen zo ontzettend dankbaar. Ik ben echt heel aangedaan om nu te beseffen hoe iedereen met mij begaan was. In periodes van ziekte leer je echt je vrienden en familie kennen."

Het zal waarschijnlijk een jaar duren voor ik weer de oude ben.

— Peter Rouffaer

"Als de crisis opnieuw zou beginnen, dan ga ik meteen volledig in lockdown"

Peter verloor 12 kilogram op 12 dagen tijd. “Het was een tunnel maar ik zie het einde van de tunnel. Ik voel mentaal heel sterk. Ik kan amper stappen, en een trap opgaan verloopt in stukjes, maar we gaan er tegenaan. Dat is geen probleem!”, zegt hij strijdvaardig. De komende maanden krijgt Peter nog begeleiding van een kinesist die gespecialiseerd is in coronapatiënten. “Zij vindt dat ik goede vorderingen maak, maar naar mijn gevoel gaat het allemaal veel te traag vooruit”, geeft Peter toe. "Het zal waarschijnlijk een jaar duren voor ik weer de oude ben. En dan ben ik nog niet eens in coma geweest. Dan denk ik toch eventjes aan mijn collega Axel (Daeseleire)."

De kans om te hervallen maakt Peter wel bang. “Er is nog heel weinig over het virus geweten. Hoe immuun ben ik nu? En hoe lang ben ik immuun? Ik heb schrik om te hervallen in de herfst of winter. Als de crisis opnieuw zou beginnen, dan ga ik meteen volledig in lockdown."

"Laat ons oproepen om solidair te zijn, doe het voor elkaar!"

Peter wil iedereen duidelijk maken dat dit virus geen lachertje is. “Al die lockdownfeestjes, ik snap niet dat de mensen niet verder nadenken. Binnen de kortste keren lopen de hospitalen opnieuw vol. Je brengt iedereen in gevaar. Volg toch gewoon de regels, laat ons oproepen om solidair te zijn, doe het voor elkaar!”

Op dinsdag 5 mei om 13.30 uur spreekt Siska Schoeters met Véronique Leysen in onze Radio 2-app. Zij en Thomas Vanderveken werden begin februari trotse ouders van hun tweede zoontje. Hoe beleeft zij het moederschap in deze coronatijden?

Meer zoals dit ..

Blijf op de hoogte

& wees als eerste bij voor tickets, meet and greets of gewoon de nieuwe podcasts.

Volg ons op

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet