Spits
Peter Sabbe over zeemansliederen: "Door de hype hebben we al 6 nieuwe leden in ons koor"
ma 1 feb. - 4:51

"Het is een echte hype", zegt Peter Sabbe, voorzitter van het Shantykoor uit Blankenberge. "Ik hoop dat we een graantje kunnen meepikken van dit succes. De gemiddelde leeftijd in ons koor ligt rond de 60 jaar. Maar dankzij de hype trekken we nu ook jongere mensen aan. Van de 6 nieuwe leden zijn er 3 tussen 25 en 30 jaar oud."
Zeemansliederen in coronatijden
Volgens Peter is er een logische verklaring voor het plotse succes van het zeemanslied: "Het lied gaat over de walvisvangst en het zware werk aan boord in moeilijke tijden. Als het werk gedaan is, kunnen ze terug varen naar een veilige thuishaven. Dat is te vergelijken met de huidige situatie door corona."
"Black Bettyvan Ram Jam is ook een zeemanslied."
"Daarnaast is het een leuk en aanstekelijk nummer, dat is typisch voor Sea Shanties (zeemansliederen). Ze zijn eenvoudig te zingen, hebben een repetitieve tekst en ze blijven in je hoofd hangen. Het is dan ook niet het eerste bekende liedje. In het verleden waren er nog bekende zeemansliederen zoals 'Black Betty' van Ram Jam."
Vlaamse zeemansliederen
"Er bestaan ook Vlaamse zeemansliederen", zegt Peter Sabbe. "Die hebben te maken met de IJslandvaart in onze contreien in de 18e en 19e eeuw. Een van die liederen is 'Dauwe, Jongens, Dauwe' en gaat over een matroos die droomt over een zeemeermin. Voor alle duidelijkheid: 'Min zeekapitein' van Lucy Loes is géén zeemanslied. Dat is een havenliedje", vertelt Sabbe op het einde.