Petitie en protestactie tegen sluiting Kompass Klub in Gent
ma 18 mrt. - 10:05
Vorige week raakte bekend dat de Gentse nachtclub Kompass Klub vier maanden moet sluiten op burgemeestersbevel. Mathias De Clercq (Open VLD) nam deze maatregel op basis van "ernstige aanwijzingen dat er zich in de club herhaaldelijk illegale druggerelateerde activiteiten voordoen, waardoor de openbare rust en veiligheid in het gedrang komt". Eind januari werd de nachtclub het voorwerp van een onderzoek nadat een medewerker er overleden was. Volgens het parket was het overlijden gerelateerd aan "een bijzonder hoge dosis MDMA in combinatie met een voorafgaande gevoeligheid of medische voorgeschiedenis".
Toen Stad Gent een procedure startte die kon leiden tot de sluiting van de club, werd een petitie opgestart om de club open te houden. In de petitiewordt het overlijden van de jonge man betreurd, maar "de club sluiten zal het probleem niet oplossen", schrijft Christophe Moreau, de initiatiefnemer van de petitie. "Kompass Klub doet zijn best om zijn klanten veilig te houden en voert een zero tolerance-beleid wat drugs betreft." Nu de burgemeester beslist heeft dat de club vier maanden dicht moet, is de petitie heropend. Ondertussen hebben al bijna 13.000 mensen de petitie ondertekend.
Bezoekers en sympathisanten van de nachtclub plannen op 29 maart een protestactie op het Sint-Pietersplein in Gent. Via het Facebookevenement Free Kompass hebben al 2.200 mensen laten weten dat ze deelnemen, 9.600 mensen zijn geïnteresseerd.
Jong VLD laat via Twitter weten dat de club sluiten niet de oplossing is. Ze roept de beleidsmakers op om het drugbeleid radicaal te herzien. "Ons land heeft nood aan een nieuw drugbeleid gezien de huidige methoden falen", staat er in een standpunt op hun website.
"De problematiek gaat veel breder dan de dancing in Gent of het nachtleven in andere steden en gemeenten. Het nationale en internationale drugbeleid zelf zijn hier de oorzaak. Lokale maatregelen die gemeentebesturen nemen zijn niet meer dan dweilen met de kraan open. Want de soms zware maatregelen treffen het uitgaansleven hard en de sluiting van een discotheek voor enkele maanden betekent een financieel doodvonnis voor die zaak."
Burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD) wil niet reageren, zolang er een beroepsprocedure mogelijk is.