Pieken fijnstof kunnen dodelijk zijn
ma 9 sep. - 11:05
We weten al langer dat fijnstofpieken gevaarlijk zijn voor risicogroepen zoals ouderen en mensen met astma. Maar een studie van het gerenommeerd wetenschappelijk tijdschrift New England Journal of Medicine maakt duidelijk dat het probleem groter is dan we dachten. Onderzoekers verzamelden gegevens uit 652 in 24 landen uit Europa, Noord-Amerika en Azië. Het is de grootste studie in haar soort.
De cijfers
Bij een stijging van de concentratie van fijnstof met 10 microgram per kubieke meter lucht (µg/m³) stijgt het aantal doden door hart-en longaandoeningen. Als we de resultaten van dit onderzoek extrapoleren naar Vlaanderen gaat het respectievelijk om 281 mensen. Voor PM10, deeltjes met een diameter van 10 micrometer of kleiner stijgt het sterftecijfer met 0,44 procent. Kleinere stofdeeltjes dringen dieper door in onze longen en veroorzaken meer schade. Voor PM2,5, deeltjes van 2,5 micrometer of kleiner, noteerden de onderzoekers een sterftecijfer dat hoger ligt, namelijk 0,68 procent.
"Luchtverontreiniging moet dalen"
Voor prof. Tim Nawrot van de UHasselt is dit niet nieuw. "We weten al langer dat hoge fijnstofpieken schadelijk zijn voor ouderen en mensen met astma of hart- en vaatziekten. Op dagen met fijnstofpieken ligt de sterfte hoger. In Vlaanderen hebben we gezien dat op 25 procent van de dagen met hoogste fijnstofconcentraties de sterfte met 7 tot 8 procent stijgt. Vroeger hadden we 50 dagen met een verhoogde piek per jaar. Nu zitten we aan 30 dagen per jaar. Dat is een verbetering, maar dat is nog niet goed genoeg."
Overal
De problemen beperken zich niet alleen tot de grote steden, gaat Nawrot verder: "Fijnstof kan zich tijdens de smogdagen als een deken zelfs buiten de grote steden verspreiden."