Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Piss Off, de partij voor de toiletten, meent het serieus

di 2 okt. - 0:10

Ja, we hopen op een zetel, zegt lijstduwer van Piss Off Baharak Bashar. Ze ijvert al 14 jaar voor meer en gratis toiletten in Gent waar vrouwen, mannen en mensen met een rolstoel terecht kunnen. Want urinoirs voor mannen alleen, dat is een symbool van seksisme in de stad.

Urinoirs voor mannen zijn seksistisch vindt Baharak Bashar. Als de stad wil vermijden dat mannen gaan wildplassen, dan moet ze dat op een manier doen waar iedereen bij gebaat is. In een urinoir kunnen geen vrouwen en mensen met een rolstoel terecht. We willen een toilet waar iedereen terecht kan voor alles, stelt Piss Off.

Dat is het grootste algemene programmapunt van de partij die in Gent hoopt op een zetel. "Als we de kiezers kunnen binnen halen die vorige keer blanco stemden of ongeldig en daarbij de stemmen van onze achterban tellen, dan is er een kans dat we net voldoende hebben voor een zetel." En ja, de partij heeft een mening over andere hete hangijzers in de stad, maar als de stad iets als openbare toiletten nog niet goed kan regelen, waarom moeten we dan al aan grotere dingen voor vrouwen beginnen, vraagt ze zich af.

Bij een openbaar toilet in het Groene Valleipark dat gesloten is wegens vandalisme reageert Bashar heel gedreven. Het is voor haar een perfect voorbeeld van hoe de stad het ondoordacht aanpakt: "als je openbare toiletten wil die inclusief zijn voor iedereen, dan moet je die zodanig inplanten dat er sociale controle is en dat vandalisme geen kans krijgt", vindt ze.

Iran

Iran, het thuisland van Bashar, is haar grote voorbeeld. "Elk groot park daar heeft toiletten voor vrouwen en mannen, ze zijn gratis en 24u op 24 open." Als je bijvoorbeeld een vorm van dienstverlening voor de wandelaars in het park zou koppelen aan de toiletten dan zou je passage hebben en is het toilet voor iedereen zichtbaar en dan heb je geen vandalisme."

Feminisme

De partij is uitgesproken feministisch. Er staan mannen op de lijst, maar die zeggen zelf dat ze 'excuusmannen' zijn. De wet zegt nu eenmaal dat er evenveel mannen als vrouwen moeten zijn. Al zijn de mannen de vrouwelijke zaak wel genegen. 

"Mensen zeggen ons vaak 'jullie zijn tegen de mannen', maar dat is niet waar, want in een urinoir kan een man ook niet alles kwijt!"

 

 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet