Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: radio2 middag in west-vlaanderen

radio2 middag in west-vlaanderen

Plannen voor Kosmos vallen in het water

vr 18 jan. - 11:30

Er komt dan toch geen fietscentrum in het iconische Kosmos, op de Rodeberg in Westouter. Het vroegere jeugdhotel en restaurant met openluchtzwembad staat ondertussen al 14 jaar leeg en is er erg aan toe.

Grote opluchting 2 jaar geleden in Westouter, bij Heuvelland: er zou een fietscentrum komen op de site van de vroegere Kosmos. Het vroegere jeugdhotel met restaurant stond al van 2005 leeg en was er erg aan toe door natuurlijke aftakeling, vandalisme maar ook enkele brandjes. Het fietscentrum draait nu, na 2 jaar, op een sisser uit. 

De onderneming die in Kosmos zou investeren is tot de vaststelling gekomen dat het plan niet haalbaar is. Er gelden dan ook strenge voorwaarden om in het gebouw iets te kunnen starten. Kosmos staat geklasseerd als beschermd monument, waardoor je er niet zomaar kan bouwen of verbouwen. Dat zou ook nu het grote struikelblok zijn geweest.

Weinig hoop in huidige omstandigheden

Schepen Wieland De Meyer van Heuvelland heeft, in de huidige omstandigheden, weinig hoop voor de site: "Het hoofdgebouw van Kosmos is eigendom van de Vlaamse Overheid. Zoals de situatie nu is, lijkt het onmogelijk om ooit nog kandidaten te vinden die er zullen willen investeren: een beschermd gebouw, waar het al twee keer gebrand heeft en dat dan in erfpacht zou worden gegeven. Dat is niet aantrekkelijk. Ofwel zal de Vlaamse Overheid zelf iets moeten ontwikkelen daar, ofwel moet het gebouw gedeclasseerd worden, zodat de voorwaarden soepeler worden.

Het is een topplek op een toplocatie. Mochten potentiële investeerders meer vrijheid krijgen, dan ben ik zeker dat er morgen een kandidaat is.

— Schepen Wieland De Meyer

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet