Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

consument

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

radio2 natuurweekend

Platen poetsen als een pro

Huis & Tuin

Aha!

di 12 okt. - 13:30

Vinyl is helemaal terug: de verkoop van platenspelers boomt en de digital natives herontdekken het analoge geluid van de platencollectie van hun (groot)ouders. Het kan al eens zijn dat een lp of single beschadigd of beduimeld uit een platenhoes tevoorschijn komt, maar met veel geluk is de verzameling intact gebleven. Heb je net geïnvesteerd in een nieuwe platenspeler, onthoud dan dit over het onderhoud van je vinyl.
© Foto: Canva

Verticaal

Zet je platen verticaal, rechtop dus: als je vinyl langere tijd opeengestapeld bewaart kunnen de platen krom trekken en niet meer af te spelen zijn. Plaats je ze in een platenbak, zorg dan voor een tussenschot om de 40 – 50 platen om te vermijden dat het gewicht tegen de platen aan de buitenkant(en) leunt.

Vermijd stof

Plaats elke lp in haar originele hoes of in een plastic hoes. Stof verhoogt het risico op krassen op de plaat. Telkens je een plaat uit de hoes haalt, kan je ze schoon maken met een microvezeldoekje en een schoonmaakproduct speciaal voor vinyl of een platenborsteltje, verkrijgbaar bij de platenboer of online te koop. Wrijf in cirkelbeweging!

Bescherm tegen warmte en vochtigheid

De grootste vijand van vinyl platen is warmte waardoor ze gaan uitzetten. Hou je collectie dus uit de buurt van open haarden, verwarmingen of in direct zonlicht. Houd in de kamer ook de luchtvochtigheid in de gaten: vocht is verantwoordelijk voor schimmel die een plaat definitief naar de vaantjes kan helpen.

Vasthouden als een pro

Vinyl is fragiel en kan breken als je ze laat vallen. Blijf met je vingers van de groeven en vinyloppervlakte (bacteriën vergroten de kans op schimmel!). Houd daarom altijd de platen vast bij de uiteinden of het label in het midden.

De platenspeler is ok

Een slecht onderhouden platenspeler met een slechte naald kan de doodsteek betekenen voor een lp. Check dus regelmatig de naald en houd de draaitafel proper.

Zet die plaat op!

Na al dit werk is het tijd om te genieten van je unieke collectie lp's en singles: waar is dat feestje? Hier is dat feestje!

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet