Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top30

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Poetsen met azijn? Let op dat je de juiste gebruikt!

wo 1 dec. - 6:46

Kalk, doffe glazen, vieze geurtjes? Azijn to the rescue! Want azijn is een écht classic DIY-schoonmaakmiddel. Tegenwoordig kan je bij Carrefour ook zelfbouwpakketjes kopen met bruine zeep, sodakristallen, zuiveringszout en huishoudazijn. Met zo'n pakket kan je zélf schoonmaakmiddelen maken: allesreiniger, wc-reiniger en vensterreiniger. Die middelen zouden 'natuurlijk efficiënt' zijn. Klinkt goed. Maar is het dat ook echt? De Inspecteur vroeg het aan wetenschapsjournalist Koen Wauters.
schoonmaken azijn
© Canva

Twee soorten azijn

Voor je zomaar een fles azijn uit de keukenkast neemt om het huis te schrobben, moet je wel even opletten. Want er bestaan twee soorten azijn: keukenazijn en schoonmaakazijn, zo vertelt wetenschapsjournalist Koen Wauters. Oké Koen, maar waarin zit dan het verschil?

"De gewone witte azijn die we in de keuken gebruiken, is een natuurlijk product. Het ontstaat tijdens de fermentatie van alcoholische dranken. Een bacterie, de acetobacter, zet alcohol om in een zuur, azijnzuur dus. Zo is appelazijn bijvoorbeeld gemaakt van cider!", licht Koen toe. 

Schoonmaakazijn is dus niet hetzelfde als keukenazijn. "Want schoonmaakazijn wordt synthetisch gemaakt," zegt Koen. Dat betekent dat er bij schoonmaakazijn geen bacteriën aan te pas komen. Maar het betekent vooral ook dat schoonmaakazijn niet natuurlijk is. 

Schoonmaakazijn verschilt ook nog van keukenazijn op andere vlakken: "Schoonmaakazijn heeft als basis methanol, in plaats van ethanol (alcohol, dus). Het bevat ook meer azijnzuur, vaak 8 tot 15% meer. Dat is twee tot driemaal zoveel als bij gewone tafelazijn." Schoonmaakazijn is dus veel zuurder dan de azijn in je keuken, en het kan zelfs schadelijk zijn voor je ogen bijvoorbeeld. Opgepast, dus!

Natuurlijk schoonmaakazijn?

De schoonmaakazijn van Carrefour, van het merk Essential, zou volgens de verpakking wel "natuurlijk" zijn. Maar kan dat dan, als schoonmaakazijn synthetisch is? Koen Wauters: "Die azijn van de zelfbouwpakketjes van de Carrefour is gemaakt op dezelfde manier als keukenazijn: gefermenteerd met bacteriën, en op basis van 'vloeistof van agrarische oorsprong.'" Wel een natuurlijke bron dus. "Maar hem opdrinken, dat zou ik niet doen!"

Welke azijn mag het zijn?

Kan je azijn dan wel gebruiken als schoonmaakmiddel? Volgens wetenschapsjournalist Wauters wel: "Het lost bijvoorbeeld kalk op omdat het een zuur is," legt Koen Wauters uit. "Maar om bijvoorbeeld je koffiemachine te ontkalken, gebruik je beter keukenazijn dan schoonmaakazijn."

"Azijn is ook een goede ontvetter en het doodt schimmels. Maar je moet wel opletten als je het wil gebruiken op bijvoorbeeld natuursteen en tegels." Dat komt natuurlijk door de hoge zuurtegraad van de schoonmaakazijn, die de tegels zouden kunnen beschadigen. "En, onverwacht misschien: schermen van een televisie of een computer hebben soms een vetafstotend laagje tegen vingerafdrukken. Dat gaat ook stuk door azijn!"

Op tv- of computerschermen zit soms een vetafstotende laag. Die kan stukgaan als je je scherm poetst met azijn.

— Koen Wauters, wetenschapsjournalist

Wat met onkruid?

Mag ik azijn ook gebruiken als onkruidverdelger? "Het is een zuur, en dat doodt onkruid." Toch raadt Koen Wauters het af: "Als je het te veel gebruikt, verzuurt de bodem. "In Nederland is er een onderzoek gebeurd door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, en dat waarschuwt toch voor overmatig gebruik. Het is daar zelfs verboden om onkruid te verdelgen met azijn." Dat komt omdat het een risico vormt voor het milieu.

Zelf azijn maken, hoe?

Wist je dat je zelf keukenazijn kan maken? "Soms volstaat het om restjes wijn in een schone, glazen bokaal te gieten. Die bokaal moet je dan in het donker zetten. Je moet wel lucht toelaten in de bokaal. Na een paar maanden komt er onderaan een dikke laag bacteriën." Zo ontstaat keukenazijn. "Het kan ook sneller gaan, als je eerst zelf wat natuurazijn toevoegt."

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet