Populair aardappelpoeder binnenkort verboden?
vr 22 feb. - 10:15

De federale minister van Landbouw Denis Ducarme (MR) vindt dat CIPC of chloorprofam moet verboden worden, ons land zal daarom voor een verbod stemmen in het Europees Comité dat daarover bijeenkomt. Het advies van dat comité gaat dan naar de Europese Commissie en daarna nog naar het Europees Parlement.
Chloorprofam is bekend als het witte poeder dat landbouwers en particulieren al jarenlang op de aardappelen strooien om ze zo lang mogelijk te bewaren. Het middel verhindert dat de aardappelen gaan kiemen, scheuten krijgen dus.
Gevaarlijk?
Het proefcentrum voor aardappelteelt in Kruishoutem zegt dat chloorprofam in andere werelddelen wél mag gebruikt worden. Volgens Kurt Cornelissen is dat "omdat Europa uitgaat van het voorzichtigheidsprincipe en de normen vastgelegd zijn voor ongeschilde en rauwe aardappelen. Als je die zo aan bijvoorbeeld baby's zou geven, dan meent Europa dat er gevaar is."
Dat gevaar is volgens minister Ducarme duidelijk. Hij haalt een studie aan van het Europees voedselagentschap dat zegt dat de stof slecht is voor de gezondheid van de mens en het milieu. De stof kan in het bloed, nieren, lever en milt zitten en vooral kinderen kunnen er teveel van binnen hebben. Bovendien blijft chloorprofam zitten in materialen en opslagplaatsen waar aardappelen opgeslagen zijn.
Ik denk dat we het als landbouwer maar moeten ondergaan
Aardappelteler Raf De Paepe in Kruishoutem heeft 30 ha aardappelen liggen in zijn loods. "We gebruiken dat middel al 100 jaar," zegt hij en de alternatieven zijn vier keer duurder en we zijn als landbouwer niet zeker dat we de meerkost kunnen doorrekenen. "Ik denk dat we het maar moeten ondergaan." Raf ziet het verbod op chloorprofam als de zoveelste maatregel die vanuit Europa op de boeren afkomt en die hun bestaan bedreigt.
"Dat is hier al 1600 jaar een boerderij, ik zou graag hebben dat het verder boerderij blijft, maar er komt te veel op ons af en dat is een reden voor de kinderen om te zeggen "papa doe jij maar voort, maar wij niet meer." "
Alternatieven?
Wetenschapper Kurt Cornelissen onderzoekt alternatieven voor CIPC of chloorprofam, maar die hebben een andere werking en ze werken ook minder lang. De verpakkers zullen dus kleinere verpakkingen moeten aanbieden omdat de consument de aardappelen minder lang zal kunnen bewaren vooraleer ze scheuten krijgen.