Probleemhonden in dierenasielen: "Het zijn vaak de baasjes die opgevoed moeten worden"
vr 17 jan. - 10:00

Agressieve honden, honden die niet luisteren, honden die angstig zijn,...het is dagelijkse kost voor hondentrainer Rudi Smolders uit Kessel-Lo bij Leuven. "Mensen denken soms dat een hond voorgeprogrammeerd is om te gehoorzamen, maar dat is niet zo. Een hond moet je opvoeden, een beetje zoals een kind. Doe je dat niet, dan krijg je een ongehoorzame, en soms zelfs agressieve hond."
Nadenken voor aankoop
Volgens Het Nieuwsblad worden zulke honden steeds vaker in het dierenasiel gedumpt en zou het dierenasiel van Zemst zelfs een limiet instellen: drie moeilijke honden nemen ze aan, maar meer niet. "In een dierenasiel wordt het gedrag van die honden er niet beter op, zeker niet als het om angstige honden gaat", vertelt Rudi. Voor hem is een probleemhond niets nieuw. "Dat bestaat al heel lang en heeft niks met een specifiek hondenras te maken. Sommige rassen vragen meer aandacht, maar daar moet je rekening mee houden voor je er een aanschaft. Vraag jezelf af: hoeveel tijd heb ik om in de opvoeding van mijn hond te steken?"
Baasjes trainen
"Als ik een hond moet heropvoeden, ga ik altijd eerst een gesprek aan met het baasje. Ik analyseer het probleem en maak een plan op voor de training van de hond. Maar het allerbelangrijkste is het trainen van de baasjes. Zij moeten leren hoe ze met hun hond moeten omgaan."
Een test of getuigschrift voor hondenbaasjes moet er volgens Rudi niet komen. "Toch niet als ze zich goed laten adviseren bij het nemen van een hond. Er zou wel ingegrepen mogen worden als mensen keer op keer een hond nemen en er niet in slagen of het nalaten om die op te voeden."